Oké, je hebt een droge windstille namiddag, warme laarzen en een extra trui nodig, maar wat weerhoudt je dan nog van eens echt koken op een buitenvuur? Maak bijv. deze gebakken rijst en bescherm je handen met deze nubuck handschoenen!
gebakken rijst met pompoen, kastanjes en snijbiet
lunch- of bijgerecht | 6 personen
200 g basmatirijst
100 g wilde rijst*
2 el olijfolie
800 g flespompoen, geschild, in stukken
200 g gare tamme kastanjes (vacuümpak), gehalveerd
4 tenen knoflook, fijngesneden
½ bos snijbiet of ½ paksoi, kleingesneden
50 g boter
handvol bladpeterselie, fijngesneden
Kook de rijst in een grote steelpan met lichtgezouten kokend water gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, spoel af onder de koude kraan en laat uitlekken in een zeef.
Verhit de olijfolie in een koekenpan met zware bodem op matig vuur, bak hierin de pompoenparten onder af en toe omscheppen 5 min. Voeg de kastanjes toe en bak ze 1 min. mee. Voeg de snijbiet toe en bak alles nog 5 min. Voeg wat zout en peper toe.
Doe de boter en rijst erbij en schep alles goed om. Bak de rijst 8-10 min. zonder omscheppen, zodat zich een krokant korstje vormt op de bodem van de pan.
Breek het korstje met een vork en schep het om, schep de peterselie erdoor en serveer.
* Gekookte of gestoomde kastanjes en wilde rijst koop je bij delicatessenwinkels en ekowinkels.
Bereiden ±40 min.
RECEPTEN LIZZIE KAMENETZKY, LUCY WILLIAMS FOTOGRAFIE KATE WHITAKER STYLING POLLY WEBB-WILSON PRODUCTIE MURIËL SCHRIJN
Dit recept verscheen eerder in delicious.januari 2014