gebakken inktvis met appel-saffraanaioli

Viskok en delicious.friend Dirk Pieter Arkenbout weet iedereen te verrassen met zijn visgerechten! Wij vonden in ons grote recepten-archief onderstaand recept voor een perfect oudjaarsavond-hapje. Robuust, no-nonsense en te lekker!

gebakken inktvis met appel-saffraanaioli

voor- of tussengerecht | 4-6 personen

300- 400 g schoongemaakte pijlstaartinktvis
2 gedroogde rode pepertjes
6 el (harde) tarwebloem
1 appel (Granny Smith of Elstar), geschild
milde olijfolie of andere neutrale plantaardige olie, om in te bakken
120 g gemengde groene salade (frisee)

voor de aioli:
1 teen knoflook
8 saffraandraadjes
grof zeezout
1 eierdooier
paar druppels citroensap
1 tl mosterd
1 tl eiwit
150 ml extra vergine olijfolie

Voorbereiden (begin 1 uur van tevoren): Wrijf de knoflook en saffraan met wat grof zout in een vijzel tot een glad mengsel. Meng dit in een kom met de eierdooier, de citroen, mosterd en het eiwit. Voeg, al roerend, druppelsgewijs de olijfolie toe tot de saus gaat binden. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de inktvis in ringen of in grove stukken. Wrijf de gedroogde peper met 1/2 el grof zeezout in een vijzel fijn. Doe dit mengsel samen met de bloem in een plastic zak. Meng even goed door en doe de inktvis erbij. Sluit de zak af en schud goed, tot alle inktvis is bedekt.

Bereiden (begin 10 min. van tevoren): Snijd de appel in heel kleine blokjes (brunoise). Verhit intussen een laag milde olijfolie in een koekenpan. Haal de inktvisringen uit de plastic zak. Schud het teveel aan bloem van de inktvis. Bak de inktvis in porties kort op hoog vuur 3-4 min. Laat de inktvis goed uitlekken op keukenpapier. Meng de appelblokjes door de aioli. Verdeel de groene salade over de borden, leg er de inktvis op en geef er de aioli bij.

Voorbereiden ± 20 min./ bereiden ± 10 min.

FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS RECEPTEN DIRK PIETER  ARKENBOUT BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI

* Dit recept verscheen eerder in delicious.

gebakken inktvis-delicious