let the games begin! Fish & chips

Fish & chips dress, The Rodnik Band

 

Wie zal vandaag de olympische vlam ontsteken? 8000 beroemde en lokale helden hebben dé fakkel in twee maanden tijd door heel Groot-Brittannië gedragen. Door pittoreske dorpjes op de Shetland Islands, via Lands End naar Stonehenge, langs tennis- walhalla Wimbledon en bovenop het reuzenrad van London. Let the games begin! delicious. geeft iedere dag een recept van een deelnemend land.

Fish & Chips is een typisch Brits fenomeen. Een variatie op kibbeling met friet erbij, soms nog geserveerd in krantenpapier. De frieten zijn nogal slap en worden rijkelijk besprenkeld met malt vinegar en salt (moutazijn en zout). Voor de vis wordt vaak kabeljauw of andere witvis gebruikt.  Met hun fish & chips gaan de Britten geen gouden culinaire medaille winnen, maar een lekker snack is het wel.

hoofdgerecht (4 personen)
2 l zonnebloemolie voor het frituren / 1½ kg vastkokende aardappels/ 120 g bloem  + extra / 225 ml koolzuurhoudend water, ijskoud / 2 el zonnebloemolie / 1 eiwit / 600 g stevige witvisfilet met of zonder vel, in 4 stukken

Verhit de frituurolie tot 140ºC. Schil de aardappels en snijd ze in frietvorm. Laat uitlekken in een vergiet en dep ze droog met een theedoek of keukenpapier. Bak de frieten ± 5 min. in de olie. Haal de frieten met een schuimspaan uit de olie.
Verhit de olie tot 180ºC. Dep de vis droog en bestrooi licht met zout. Zeef de bloem met wat zout in een grote kom. Voeg het water toe en klop tot een glad mengsel. Roer 2 el zonnebloemolie erdoor. Klop in een andere vetvrije kom het eiwit met een snuf zout stijf. Spatel het eiwit door het beslag. Haal de vis dun door wat bloem. Haal vervolgens de vis door het beslag en frituur in de olie in 6-8 min. Frituur nu de friet nogmaals in ± 5 min. goudbruin. Schud om met wat zout. Serveer met tartaarsaus.
Bereiden ± 45 min.

Dit gerecht is reeds eerder verschenen in delicious magazine.