smokey beef met zoete aardappelfriet

Gemarineerde entrecote is zo lastig nog niet. De marinade geeft veel smaken en door ‘m te grillen in de oven houd je je handen vrij voor fantastische bijgerechten.

Zin in meer entrecote? Maak ook deze met gepofte ui en rozemarijn.

smokey entrecote met paprika en waterkers
hoofdgerecht | 4 personen

2 el korianderzaadjes
3 blaadjes verse laurier, fijngesneden*
3 tl gerookt paprikapoeder*
6 el olijfolie sap en rasp van ½ (bio)citroen
3 rode paprika’s
750 g entrecote, op kamertemperatuur (bestel een dik stuk bij de slager)
300 g zoete aardappel, geschild
2 tl komijnpoeder
1 bosje waterkers, gewassen
ook nodig: vijzel, kernthermometer

stap 1 Verhit de grill in de oven. Rooster de korianderzaadjes in een droge koekenpan. Stamp ze fijn in een vijzel. Voeg laurierblaadjes en 1 tl zout toe en vijzel mee. Voeg paprikapoeder, 4 el olijfolie en citroensap en -rasp toe. Wrijf de entrecote in met de marinade. Laat het 1 uur op kamertemperatuur tot 1 nacht in de koelkast marineren. Bestrijk de paprika’s dun met olie. Leg ze op een bakplaat en leg ze ± 25 min. onder de grill tot ze rondom zwart geblakerd zijn. Doe ze in een kom, dek af met plasticfolie en laat even staan. Verwijder het vel en maak ze schoon. Snijd de paprika in brede repen.

stap 2 Breng evt. het gekoelde vlees in 1 uur op kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 150°C. Verhit de grillpan, rooster de entrecote rondom bruin. Leg het vlees op een bakplaat. Snijd de zoete aardappel in plakken van 1 cm dik en leg ze naast het vlees op de bakplaat. Bestrooi met komijn, zout en peper en druppel er wat olie over. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en braad het vlees in ± 25-35 min. medium rare, afhankelijk van de dikte. Controleer met een kernthermometer de kerntemperatuur van 50-52°C. Keer het vlees tussendoor een keer om.

stap 3 Haal het vlees uit de oven, dek het losjes af met aluminiumfolie en laat ± 10 min. rusten. Verhoog de oventemperatuur naar 200°C en laat de aardappels doorbakken. Verdeel ze over 4 borden en schep de paprika erover. Snijd het vlees in dunne plakken en serveer met een toef waterkers.

* Bestel verse laurier bij de groentewinkel  of koop bij het tuincentrum een (onbespoten) plant. Gerookt paprikapoeder (pimentón) koop je bij specerijenwinkels, en goede (Spaanse) delicatessenzaken.

Bereiden ± 40 min. / marineren 1 uur tot  1 nacht / oven 25-35 min. / rusten ± 10 min.

Tip Wil je dit vlees in dunne plakken als voorgerecht serveren, maak het hele gerecht een dag van tevoren. Schep de aardappel en waterkers om met dressing.

RECEPTEN YOLANDA VAN DER JAGT FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS BEREIDING EKE MARIËN PRODUCTIE DOSIA BREWER

Onze favoriete recepten met vlees, vis en groente van de grill zijn gebundeld in het delicious. kookboek met 60 grillrecepten. Je bestelt het hier in onze webshop.

entrecote