coq-au-vin blanc met dragon

In de jaren zeventig keken we de kunst graag af bij de Fransen, want dáár werd pas lekker gegeten. Coq-au-vin, een bourgondische stoofpot was toen een hit. Wij maken er met witte wijn en dragon een heerlijke, zomerse versie van. Als dit gerecht in de römertopf wordt gemaakt, krijgt de bouillon nog meer smaak.

coq-au-vin-blanc met dragon

buffet- of hoofdgerecht | 6 personen

1 el olijfolie
100 g mager rookspek, in blokjes
80 g boter
6 kippenbouten, op kamertemperatuur
4 sjalotten, fijngesneden
2 tenen knoflook, geplet
3 wortels, in mooie stukken
2 stengels bleekselderij, in boogjes
½ l witte frisse bloemige wijn
1 kruidenboeket van 2 takjes dragon, 1 blaadje laurier, 1 takje tijm, 1 takje selderij, 2 takjes peterselie
200 g kastanjechampignons, in plakjes
sap van ½ citroen
6 takjes dragon, blaadjes erafgehaald

Verwarm de olijfolie in een grote braadpan met dikke bodem en bak hierin zachtjes de spekblokjes uit tot ze goudbruin zijn. Neem ze eruit, voeg 50 g boter toe en laat bruisen. Kruid intussen de kippenbouten met zout en peper. Bak evt. in twee porties, als het schuim van de boter net wegtrekt, de kippenbouten in de pan rondom bruin. Neem de bouten uit de pan en leg apart.

Bak de sjalotjes in het braadvocht zachtjes glazig. Voeg de knoflook, wortels en bleekselderij toe en bak zachtjes nog 5-7 min. Blus het geheel af met de wijn en leg het kruidenboeket, de kip en het spek in de pan.

Bak intussen de champignons in de rest van de boter goudbruin en zet apart tot gebruik.

Neem het kruidenboeket uit de pan, voeg de champignons toe en breng het vocht goed op smaak met zout, peper en wat citroensap. Voeg de dragonblaadjes toe en serveer. Lekker met nieuwe aardappels of pasta en een groene gemengde salade.

Bereiden ± 1 uur.

 

coq-au-vin blanc met dragon | delicious