chutney van knoflook en dadel

Lekker voor bij de borrel, deze smaakvolle chutney. Maak hem gerust iets eerder. De chutney is maar liefst 4 weken goed houdbaar in de koelkast.

chutney van knoflook en dadel

bijgerecht | voor ± 800 ml

4 el (rijst)olie
2 uien, fijngehakt
500 g dadels, pitten verwijderd, grof gehakt
4 bolletjes solo-knoflook*, fijngehakt
100 ml balsamicoazijn
100 ml witte wijn
6 kruidnagels
chilivlokken**

Verhit de olie en bak de ui zachtjes 2 min. Voeg de rest van de ingrediënten toe en royaal versgemalen chilivlokken en zeezout naar smaak. Laat 25 min. zachtjes stoven. Roer af en toe goed en voeg evt. wat extra witte wijn toe als de chutney te droog wordt.

Was intussen jampotje(s) en deksel(s) met heet sodawater en spoel goed na. Laat de pot(jes) omgekeerd uitlekken op een theedoek. Vul ze met de knoflook-dadel-chutney en schroef de deksels erop. Laat de potjes omgekeerd afkoelen. De chutney is lekker bij een kaasplankje geitenbrie, rochebaron, oude boerenkaas en/of
chaumes, maar is ook heerlijk op een boterham met oude kaas. Hij kan in de koelkast ± 4 weken worden bewaard.

* Solo-knoflook bestaat uit één grote teen, het lijkt op een klein uitje. Ze zijn te koop bij goed gesorteerde supermarkten. Je kunt 1 bolletje solo evt. vervangen door 4 teentjes gewone knoflook.

** Chilivlokken of -flakes zijn gedroogde Spaanse pepers, die samen met de zaadjes grof zijn gemalen. Je kunt evt. ook kleine gedroogde pepertjes nemen en zelf vermalen of cayennepeper nemen als alternatief.

Bereiden ± 40 min.

RECEPTEN EN BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JAN-WILLEM VAN RIEL

chutney-delicious