butterfly chicken

butterfly chicken – gevlinderde & gegrilde haan

hoofdgerecht | 4 personen

Begin een dag van tevoren met dit gerecht.

2 haantjes
1 bos groene asperges, 1-1½ cm van de onderkant afgesneden
4 kroppen little gem, gehalveerd
extra vierge olijfolie om te bestrijken
ook nodig: goede kwaliteit houtskool, barbecue met deksel, evt. wildschaar

marinade
½ ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
4 gedroogde chilipepertjes, verkruimeld
4 takjes tijm, gerist
sap van 1 citroen
200 ml olijfolie

Knip met een stevige schaar eerst de nek uit de haantjes als die er nog aan zit*. Dit doe je door aan beide kanten van de nek met een wildschaar te knippen. Knip dan de ruggengraat eruit. Vouw de haan open, leg hem plat met het vel naar beneden op de plank en verwijder het bot aan de binnenkant van de buikholte. Dep de haantjes droog en wrijf ze in met peper en zout.

Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kom of schaal waar de haantjes in passen, leg ze erin en laat in de koelkast afgedekt 1 nacht marineren. Keer regelmatig.

Kook de asperges 2 min. in ruim kokend water met zout tot de hardheid er nét vanaf is. Ontsteek de barbecue 30 min. voordat je gaat grillen, zo worden de kooltjes goed witheet en gaan ze niet meer vlammen. Neem de haantjes uit de marinade en laat uitlekken. Leg de haantjes op het midden van het bbq-rooster, sluit af met de deksel en rooster ze rondom bruin en gaar in 35-40 min. Keer ze regelmatig en zorg dat ze niet te donker worden.

Leg de laatste 7 min. de asperges en de sla (op de snijkant) op de bbq erbij en grill mee. Bestrijk de groente met wat olie; bestrooi met zout en peper en serveer met de gegrilde haantjes.

* Bij de hanen van De Lankerenhof is de nek al verwijderd. Heb je je haantjes ergens anders vandaan en zit de nek er nog aan? Kijk dan op deliciousmagazine.nl/vlinderen hoe je nek, ruggegraat en het bot uit de buik- holte verwijdert.

Bereiden ± 30 min. / marineren ± 1 nacht / roosteren ± 40 min.

PRODUCTIE MISTER KITCHEN FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR STYLING CYN FERDINANDUS

 

butterfly-chicken-delicious