broodkrans met kaas

broodkrans met kaas

voor een krans met 8 broodjes

100 g volkorenmeel
125 g patentbloem, + extra om te bestuiven
7 g gedroogde gist
flink snufje cayennepeper
½ tl Engels mosterdpoeder
120-130 ml lauwwarme melk, + extra om te glazuren
55 g ongezouten boter, gesmolten
2 scharreleieren, losgeroerd
150 g belegen cheddar, geraspt
ook nodig: ronde bakvorm ø 20 cm, ingevet

Doe het meel, de bloem, gist, 1 tl zout, de cayennepeper en het mosterdpoeder in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Meng er 120 ml melk, de gesmolten boter en eieren met een spatel door en vorm er een samenhangend deeg van (voeg de resterende 10 ml melk toe als het deeg te droog lijkt). Breng het op een licht met bloem bestoven werkvlak over en kneed het in 5-10 min. glad. Doe het in een licht ingevette kom en laat het afgedekt met een schone theedoek op een warme plek 1-2 uur rijzen. Het geeft niet als het niet erg sterk rijst, dat komt later nog in de oven.

Sla het gerezen deeg terug en kneed het licht door om de lucht beter te verspreiden. Breng het weer over op een met bloem bestoven werkvlak. Houd 30 g van de kaas apart en kneed de rest door het deeg. Verdeel het deeg in 8 porties. Draai hier balletjes van en leg 7 balletjes in een cirkel langs de rand van de bakvorm. Plaats het laatste balletje in het midden. Dek af met een ingevet vel plasticfolie en laat op een warme plek 40-45 min. rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 200ºC.

Bak de broodkroon 15 min. in de oven, bestrijk hem met een beetje melk en strooi de rest van de kaas erover. Bak de broodkrans in ± 15 min. gaar en goudbruin. Laat hem 5 min. afkoelen in de bakvorm, breng hem over op een rooster en laat hem verder afkoelen.

Bereiden ± 35 min.+ rijzen ± 2 uur en 30 min. / oven ± 30 min.

RECEPTEN EN BEREIDING REBECCA WOOLLARD AND LOTTIE COVELL FOTOGRAFIE TOBY SCOTT STYLING TONY HUTCHINSON

broodkrans-delicious