bread & butter volgens delicious.

bread and butter puddingGisteravond ook weer ademloos naar het oh zo fijne Heel Holland Bakt gekeken? Nee? We praten je bij: deze aflevering stond he-le-maal in het teken van toetjes. Van de lekkerste chocoladetaarten tot sibérienne en ons favoriete no-waste-recept: bread and butter pudding.

De kandidaten maakten hun eigen variant op deze ‘klassieker’. Wij als delicious.redactie kunnen dus niet achterblijven: rechtstreeks uit delicious. hét bakboek geven we je bread & butter pudding volgens delicious.!

bread and butter pudding

nagerecht | 8 personen

1 vanillestokje
250 ml melk
6 eierdooiers
100 g suiker
250 ml slagroom
boter voor het invetten
½ Hartog’s volkoren rozijnenbrood* (± 400 g), in dunne plakken
1 potje boerenjongens à 500 ml
100 g zure room

Snijd het vanillestokje in de lengte door en schraap met een lepeltje de zaadjes eruit. Doe de zaadjes met de melk en de vanille-peulen in een pannetje en breng de melk tegen de kook aan. Laat de vanillemelk 
± 15 min. trekken op laag vuur.

Verwarm de oven voor op 150ºC. Klop intussen de dooiers met de suiker tot een romige crème. Zeef de vanillemelk, schenk deze al roerend bij de geklopte dooiers en roer de slagroom erdoor.

Vet een cakevorm van 1 l in met boter en bekleed de bodem van de cakevorm met een laag rozijnenbrood. Schenk ¼ van de vanille-room over het brood. Leg hierop weer een laag brood en schenk er weer ¼ deel vanilleroom over. Ga zo door tot de vorm gevuld is. Dek de vorm af met ingevet aluminiumfolie en zet hem in een bakblik gevuld met heet water. Gaar de broodpudding ± 1 uur in de oven.

Laat de pudding in de vorm afkoelen tot 
kamertemperatuur en zet de vorm daarna nog een paar uur in de koelkast. Stort de 
pudding op een plank en snijd er dikke 
plakken van. Serveer de plakken pudding 
met boerenjongens en zure room of een 
bol kaneelijs.

* Kan evt. ook met ander (niet volkoren) rozijnenbrood.

Bereiden ± 40 min. / oven ± 1 uur / 
afkoelen ± 4 uur.

PRODUCTIE ELLEN VAN MOL RECEPTEN EKE MARIËN BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING LAURA JONGENEEL

Dit recept staat ook in delicious. hét bakboek! Meer van het lekkerste delicious. zoet in de kookboekenkast (én dus ook in de oven)? Bestel dan nu delicious. hét bakboek voor €17,95!

bread and butter pudding - delicious
bread and butter pudding - delicious