borlottibonen met salie

borlottibonen met salie

3x het beste van bonen

> Verse bonen en erwten zitten bomvol voedingsstoffen. Ze zijn rijk aan voedingsvezels én vitamine C: goed voor je huid en ook om ijzer op te kunnen nemen. Voedingsdeskundigen adviseren 200 g groente per dag: met verse peulvruchten haal je dat makkelijk.

> Bonen en erwten leveren foliumzuur, een B-vitamine die goed is voor het zenuwstelsel. Goed ook tijdens de eerste drie maanden zwangerschap, als voldoende foliumzuur extra belangrijk is om binnen te krijgen.

> Wie wat wil afvallen, kiest ook voor peulvruchten. Ze bevatten veel eiwit dat een langdurig verzadigd gevoel geeft. Regelmatig doperwten eten, is ook goed voor deijzeropname: een portie van 80 g levert al 16% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van een volwassene.

borlotti– en pronkbonen met salie, tomaat en knoflook

bijgerecht | 4 personen v

Gebruik liefst verse borlottibonen of kievitsbonen, die je vindt op de boerenmarkt of ingoed gesorteerde groentewinkels. Gebruik anders 800 g borlotti’s uit blik, afgespoeld en uitgelekt en laat de eerste stap achterwege.

600 g gedopte borlottibonen of kievitsbonen (± 1,2 kg ongedopt)
100 ml extra vergine olijfolie + extra om te besprenkelen
2 uien, in ringen
3 tenen knoflook
evt. snufje chilivlokken
1 bosje verse salie, de helft fijngesneden
600 g trostomaten, grof gesneden
400 g pronk- of snijbonen, afgehaald, in schuine stukjes
200-300 ml groentebouillon
bosje verse oregano, blaadjes fijngesneden
flinke schep mascarpone

Zet de gedopte borlottibonen op in een grote pan met water, breng aan de kook, draai het vuur laag en kook ze in 25-40 min. gaar. Giet af en zet weg.

Verhit de olie in een grote koekenpan en bak hierin de uien 10 min. op laag vuur, tot ze glazig zijn. Voeg de knoflook, evt. chilivlokken en de hele salieblaadjes toe en bak nog enkele minuten. Voeg de tomaten toe. Breng opnieuw aan de kook en laat al omscheppend 7-10 min. zachtjes koken. Voeg de borlotti– en pronkbonen samen met 200 ml bouillon toe en laat nog 8-10 min. zachtjes koken, of tot de borlotti’s net

beginnen te barsten en de pronkbonen beetgaar zijn. Voeg zo nodig nog een scheutje bouillon toe, maar de saus mag niet te dun worden.

Doe ¾ van de fijngesneden salie en oregano erbij en schep de mascarpone erdoor. Sprenkel er vlak voor het opdienen wat olijfolie over, dan de rest van de kruiden en serveer in kommen. Lekker met knapperig brood.

Bereiden ± 1 uur 40 min.

RECEPTEN EN BEREIDING REBECCA SMITH FOTOGRAFIE TOBY SCOTT STYLING POLLY WEBB-WILSON