oma’s snijbonen

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Werden ze door eerdere generaties nog in fijne reepjes gesneden, nu mag het wat robuuster: brede ruiten of als hele peulen. Snijbonen hebben een fantastisch aroma, en dat mag geproefd worden!

Snijbonen kun je bakken, roerbakken, stomen, roosteren, stoven en koken. Ze zijn rijk aan vezels en voorzien je royaal van ijzer en vitamine C. Sommige bonen, vaak de wat oudere rassen, hebben een stugge draad die je bij het schoonmaken vaak al automatisch meetrekt als je het steeltje wegsnijdt. Het charmante puntje van de boon snijd je niet weg.

 

gestoofde snijbonen met citrustijm

bijgerecht (4 personen)

50 gram roomboter
600 gram snijbonen, schoongemaakt
100 ml droge witte wijn
3 takjes verse citroen- of sinaasappeltijm*

Smelt in een pan met dikke bodem de roomboter. Schep de bonen door de boter en bak ze 1 minuut zachtjes mee, zonder te kleuren. Schenk de wijn in de pan, leg er de takjes tijm tussen en stoof de bonen met de deksel op de pan in zo’n 10 minuten beetgaar. Schep de snijbonen met het stoofvocht op een (warme) schaal en bestrooi ze met versgemalen zout en peper. Lekker met gebakken schnitzels en gestoomde of geroosterde krieltjes.

* Citroen- of sinaasappeltijm koop je als plantje op de markt, bij de groenteboer of tuincentra. Vervangen door een ander soort tijm kan natuurlijk ook.