betty’s quiche au chèvre

De Loire, is volgens Betty Koster van kaaswinkel l’Amuse, dé streek van de meest fantastische geitenkaas. Zij bezocht de familie Moreau, leverancier van de regionale beroemdheden Sainte Maure en Selles sur Cher.

De eerste is een cilindervormig geitenkaasje, bestrooid met een laagje gezuiverde houtkoolas. Middenin zit een strootje waarin de gegevens van de boer zijn gestanst. En de Selle sur Cher is een schijfvormig geitenkaasje, bestrooid met dezelfde as, maar toch anders van smaak door het afwijkende model. Monsieur Moreau liet haar natuurlijk trots zijn kazen proeven en schonk er een frisse Sauvignon Blanc uit de Tourraine bij.

voorgerecht (10-12 personen) of hoofdgerecht (6-8 personen)

25 g rozijnen
6 gedroogde abrikozen, in reepjes
3 el cognac
6 plakjes diepvries bladerdeeg
3 flinke rode uien, in dunne ringen
1 el roomboter
1 el suiker
evt. 50 g magere rookspekjes
Sainte Maure, in plakken van 3 mm
200 ml crème fraîche
3 eieren

Wel de rozijnen en de abrikozen een nacht van tevoren in de cognac.

Verwarm de oven voor op 200°C. Legde plakjes diepvries bladerdeeg op elkaar en laat de hoeken steeds iets verspringen. Rol uit tot een grote ronde lap van ± 30 cm Ø en leg het deeg in een ingevette springvorm van 24 cm. Prik de bodem in. Beleg met een royaal stuk bakpapier, vul met keramische korrels, overjarige bonen of rijst en bak de bodem 12-15 min. voor.

Verhit de roomboter in een koekenpan, voeg de uien tot en bak ze zachtjes glazig in ± 20 min. Schep de laatste 5 min. het fruit met cognac erdoor en laat nog even meestoven. Voeg naar smaak zout, peper en suiker toe en laat licht karameliseren.

Neem het bakpapier met de hulpvulling uit de taart en verdeel de uien en evt. de rookspekjes over de bodem. Dek af met de Sainte Maure. Klop de crème fraîche los, voeg eerst één ei toe, klop goed los en voeg dan de andere 2 eieren toe en klop nog kort los. Schenk het mengsel over de taart.
Temper de oven naar 180°C en bak de taart in het midden van de oven in ± 35 min.
Wellen ± 1 nacht / bereiden ± 30 min / oven ± 50 min.

Recept Betty Koster fotografie Harold Pereira Styling Cyn Ferdinandus bereiding Eke Mariën

quiche au chevre-delicious