appeltaartjes met sauternes-stroop

appeltaartjes sauternessiroopWijn drinken is fijn, koken met wijn ook en echt subtiel vinden wij de combinatie zoet en wijn. Op de redactie maken we dus graag fantastische toetjes met wijn. Makkelijk te doen, met weinig ingrediënten maar met maximum smaakbeleving! Direct maken dus, deze appeltaartjes met sauternessiroop!

appeltaartjes met sauternes-stroop

nagerecht | 6 personen

vulling
3 friszure appels (bijvoorbeeld Elstar), in blokjes
100 g blanke amandelen
100 g suiker
geraspte schil van een ½ liefst biologische citroen
sap van een ½ citroen
1 tl kaneelpoeder
2 el muntblaadjes fijngehakt.
350 ml Sauternes (of andere zoete dessertwijn)

deeg
150 g blanke amandelen
150 g bloem (liefst Zeeuwse* bloem)
75 g koude boter, in kleine blokjes
125 g witte basterdsuiker
1 eierdooier
extra nodig: 6 kleine vlaaivormpjes van 10 cm Ø

Maal voor het deeg de amandelen zeer fijn in de keukenmachine. Voeg bloem, koude boter, basterdsuiker, eierdooier en 2-3 el ijskoud water toe. Druk een paar keer kort op de pulseknop zodat een samenhangend deeg ontstaat. Haal het deeg uit de machine (het blijft plakkerig) en kneed het met natte handen tot een platte bal. Wikkel het deeg in plastic keukenfolie en laat het een 30 min. in de koeling opstijven.

Verwarm de oven voor op 190°C.

Meng voor de vulling de appelblokjes met de amandelen, 50 gram van de suiker, citroenrasp, kaneel en munt.

Vet de taartvormpjes in. Verdeel het deeg in 6 gelijke porties en druk de porties deeg met de vingertoppen gelijkmatig uit over de bodem en tegen de opstaande rand (het deeg is niet stevig genoeg om uit te rollen). Zorg voor ruim deeg tegen de randen. Dit geeft een lekkere dikke korst. Verdeel de vulling over de vormpjes en druk het goed aan. Bak de appeltaartjes in 35-45 min. goudbruin en gaar in het midden van de oven.

Kook ondertussen de Sauternes met de rest van de suiker in op matig vuur in 20-30 min. in tot een helderbruine siroop ontstaat. Zodra de siroop grote bellen gaat vormen is het uitkijken geblazen, het mag geen karamel worden. Om te testen of de siroop goed is kun je een half theelepeltje van de siroop onderdompelen in een glaasje koud water. Als de siroop dan tot zacht balletjes gevormd kan worden, is hij goed. Laat de appeltaartjes tot lauw afkoelen en kwast ze dan aan de bovenkanten in met de warme sauternes-siroop.

* Zeeuwse bloem is bloem gemalen van tarwekorrels die in een zeeklimaat zijn geteeld. Het is geschikt voor gebak en niet voor het bakken van brood. Je kunt het bij sommige bakkers of bij  molens kopen. Of gebruik patentbloem.

Bereiding ± 35 min./ oventijd ± 45 min./ afkoelen en rusten ± 1½ uur

RECEPTEN EN BEREIDEN EKE MARIËN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JAN WILLEM VAN RIEL PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN

Dit recept verscheen eerder in delicious. mei 2011

appeltaartjes sauternes-stroop - delicious
appeltaartjes sauternes-stroop - delicious