amandelparfait uit delicious. hét kookboek!

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

In delicious. hét kookboek staan de favoriete recepten van onze Australische collega Valli Little. Haar recepten zijn 100% delicious. In ingrediënten, smaak, textuur, styling, fotografie…kortom: enjoy van deze amandelparfait. Een gegarandeerd succes!

nagerecht (8-10 personen)

80 g amandelen met vlies*, in plakjes geschaafd
225 ml slagroom
3 eieren, gesplitst in dooiers en witten
60 g poedersuiker, gezeefd
45 ml amaretto*
80 g blanke amandelen, geroosterd, fijngehakt
6 amarettikoekjes, verkruimeld*

karamelsaus
125 ml slagroom
110 g bruine basterdsuiker
2 el boter
1 tl vanille-extract

Vet een terrine van 1 liter inhoud of een broodvorm van ongeveer 21 x 10 cm in met boter en bekleed hem met plasticfolie; laat een flink deel over de rand hangen. Bestrooi de bodem helemaal met de geschaafde amandelen.

Klop de slagroom met de mixer tot zachte pieken en zet apart. Klop in een andere kom de eierdooiers en de poedersuiker met de mixer tot een bleke, dikke en romige massa. Klop in een schone vetvrije kom de eiwitten met een snuf zout tot er zachte pieken ontstaan.

Meng de amaretto, geroosterde amandelen en verkruimelde amaretti door de dooiermassa. Spatel de slagroom en het eiwitschuim er met een metalen lepel luchtig doorheen. Giet de massa in de voorbereide vorm en tik een paar keer stevig op het werkvlak om eventuele luchtbellen te verwijderen. Dek de terrine af met de overhangende folie en zet hem minstens 4 uur of tot de volgende dag in de vriezer.

Verwarm voor de saus alle ingrediënten in een steelpan op laag vuur en roer tot de suiker is opgelost. Laat de saus 5 min. zachtjes koken tot hij dikker is. Laat afkoelen en zet tot gebruik koel weg. (Warm de saus als hij te stijf is in de magnetron een paar sec. tot vloeibaar.)

Doop de terrine voor het serveren kort in heet water en stort de parfait op een schaal. Verwijder de folie, besprenkel de parfait met karamelsaus en snijd in plakken. Serveer direct.

* Je kunt i.p.v. bruine amandelen ook gewone geschaafde (witte) amandelen gebruiken, of bruine amandelen in stukjes hakken. Amaretto is een likeur gemaakt van bittere amandelen of abrikozenpitten, bij de slijter te koop. Amarettikoekjes zijn Italiaanse amandelkoekjes, verkrijgbaar bij goed-gesorteerde supermarkten of Italiaanse winkels. Omdat de eieren rauw verwerkt worden is dit gerecht niet geschikt voor mensen met minder weerstand, ouderen en hele jonge kinderen.

Bereiden ± 45 min. / invriezen ± 4 uur

amandelparfait-delicious