bubbels & bitterballen met serrano en manchego

Bubbels & bitterballen horen bij elkaar. Delicious.friend Yvette van Boven bedacht deze serrano-manchegobitterballen, heerlijk met een Spaanse cava. Een echte geluksmaker op feesten en partijen!

Maak ook bitterballen gevuld met abdijkaas! Ook daar is delicious. mosterd lekker bij!

bubbels & bitterballen met serrano, manchego en aioli

hapje | ± 16 stuks

ballen
60 g boter
75 g bloem
100 ml droge witte wijn
200 ml volle melk
50 g dik gesneden serranoham, in blokjes
50 g manchegokaas, grof geraspt
snuf versgeraspte nootmuskaat
2 eieren
250 g panko (Japans, grof paneermeel)
plantaardige olie om in te frituren

aioli
200 ml mayonaise
1-2 tenen knoflook, uitgeperst (naar smaak)
het sap van ½ citroen
1 tl gerookte paprikapoeder (pimentón de la vera)*

VOORBEREIDEN Kan 1 dag van tevoren. Verhit de boter in een steelpan met zware bodem op middelhoog vuur. Voeg als de boter gesmolten is de bloem toe en bak deze al roerend 5 min. mee. Laat de bloem goed garen, maar niet bruinen.

Voeg scheut voor scheut eerst de witte wijn en vervolgens de melk toe, blijf roeren tot een glad mengsel. Laat het mengsel nog zachtjes ± 5 min. koken.

Voeg dan de ham, kaas en nootmuskaat toe. Blijf nog even doorroeren tot het mengsel zo di kis dat het los komt van de zijkanten van de pan. Proef en voeg een beetje zout en zwarte peper naar smaak toe.

Giet het mengsel in een lage schaal en laat het afkoelen. Dek af met plasticfolie en laat minimaal 4 uur, maar liever nog 1 nacht in de koelkast opstijven. Maak de aioli door alle ingrediënten daarvoor in kom te mengen. Dek af met folie en bewaar in de koelkast.

BEREIDEN Begin vlak van tevoren. Klop de eieren los in een kom. Giet de panko in een andere kom. Schep met 2 el bolletjes serranomengsel en vorm ze met nate koelen handen tot 16 balletjes. Dompel ze eerst in het ei en vervolgens de panko. Herhaal dat. Leg ze tot gebruik iets uit elkaar op een schaal. Zet in de koelkast en laat ze ± 30 min. opstijven.Haal de aioli uit de koelkast.

Verwarm de olie in een frituurpan of een diepe laag in een hapjespan tot 175 C. frituur de ballen in 3 porties 2-3 min. of tot ze goudbruin zijn. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Serveer ze met de aioli.

*Gerookt paprikapoeder of pimentón de la vera is te koop bij delicatessenzaken of online via:made-in-spain.nl

Voorbereiden ±30 min. / wachten ± 4 ½ uur tot 1 nacht / bereiden ± 30 min.

RECEPT YVETTEN VAN BOVEN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS, MAAIKE KOORMAN BEREIDING BART STUART WIJNTIPS ELLEN DEKKERS 

Serveer deze bitterballen met je favoriete delicious. mosterd. Kies uit delicious. mosterd grof, delicious. mosterd dille of delicious. mosterd kruidnagel.

 

bubbels & bitterballen