kerstsaus: sinaasappelhollandaise

Met kerst gaan we niet úren de keuken in, want we bereiden alles voor. Daarom delen wij alvast onze recepten waarmee je de feestmaand een stuk relaxter tegemoet gaat. Deze sinaasappelhollandaise, bijvoorbeeld,  is friszuur en smaakt geweldig over gebakken coquilles.

Deze saus is heel geschikt voor bij vis en zoals op de foto met gebakken coquilles, maar smaakt ook goed bij een tournedos of gegrilde groene asperges.

sinaasappelhollandaise

saus | 6-8 personen (300 ml)

100 g boter
rasp en sap van 1 (bio)sinaasappel
200 ml witte wijn
100 ml wittewijnazijn
4 eierdooiers

Voorbereiden (kan ± 3 dagen van tevoren) 

Smelt de boter op laag vuur. Voeg de sinaasappelrasp toe en laat de boter op laag vuur 5 min. trekken. Zeef de rasp er met een fijne zeef uit. Bewaar de boter in de koelkast.

Breng het sinaasappelsap samen met de wijn en azijn aan de kook in een steelpan. Kook het vocht in tot er nog 100 ml van over is. Bewaar in de koelkast tot gebruik.

Bereiden (kan enkele uren van tevoren, maar à la minute is beter)

Smelt de sinaasappelboter in een pannetjes, maar laat de boter niet heet worden. Meng het ingekookte vocht met de eierdooiers in een metalen kom met afgeronde bodem (of in een speciale au bain-mariepan of een steelpan).

Vul een (steel)pan met water en breng aan de kook. Draai het vuur iets lager zodat het water tegen de kook aan zit. Zet de metalen kom op de pan met water (au bain-marie). Klop tijdens het verwarmen de saus voortdurend met een mixer of een garde.

Schenk als de saus dik begint te worden de gesmolten boter (zonder het bezinksel onderin) er al kloppend voorzichtig in een dun straaltje bij zodat een dikke luchtige saus ontstaat. Breng de hollandaise op smaak met een beetje zout. Houd de saus warm in de kom op het warme water (niet meer verhitten). Je kunt een hollandaise ook goed enkele uren bewaren in een voorverwarmde thermosfles.

Voorbereiden ± 30 min. / bereiden ± 15 min.

RECEPTEN EN BEREIDING EKE MARIËN FOTOGRFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JET KRINGS PRODUCTIE ELLEN VAN MOL

sinaasappel hollandaise saus | delicious