Of je van bonen, sjalot, aardappelschillen en een simpel kippetje een volwaardig kerstmenu kan maken? Gewoon doen, van deze budget kerstgerechten ga je 100% watertanden.
Veel heb je niet nodig om een lekker kerstmenu op tafel te zetten. Alleen een beetje lef om ook de schoonheid te zien in minder luxe ingrediënten. Bewaar de kaviaar, kreeft en die biologische kalkoen voor de volgende kerst, want als we de energierekening niet kunnen betalen, dan vrezen we dat we ook moeten bezuinigen op het boodschappenbudget.
Nu is dat geen probleem, want we hebben een feestelijk menu samengesteld waar je de beurs niet voor hoeft te trekken. Met een paar extra stappen, smaakmakers en een spannend techniekje hier en daar ben je de inflatie de baas. Uiteraard zonder aan smaak in te boeten.
Heb je nog steeds twijfels, dan vertellen we je dit: is er iets lekkerder dan gerechten uit de cucina povera? Dacht het niet, da’s eenvoud op zijn mooist. De cucina povera is een kookstijl uit de Italiaanse keuken. Het betekent vrij vertaald ‘armeluiskeuken’. Denk daarbij aan de lekkerste pasta’s en gerechten als panzanella.
Hapje
Twee budgettips: vervang de hazelnootolie door een lekkere extra vergine olijfolie en kook zelf de limabonen in ruim gezouten water gaar. Dat is goedkoper dan bonen uit blik én bovendien een stuk lekkerder!
Voorgerecht
Tussengerecht
Laat je niet afschrikken door de Angostura bitters, de walnootolie en de ricotta. De eerste twee ingrediënten kun je prima weglaten zonder dat het afbreuk doet aan de smaak van de soep. En de ricotta kun je vervangen door een paar lepels volle (Griekse) yoghurt of wat verkruimelde feta (of klop ze samen op tot een lobbige room).
Heb je geen sherry in huis? Dan zou je ook wat rode wijn kunnen gebruiken of een zoete balsamico.
Hoofdgerecht
Moet je het vlees links laten liggen als je een budget kerstmenu samenstelt? Wel nee! Kippendijen, orgaanvlees of bijvoorbeeld een schouderstuk van rund of varken zijn vaak goed betaalbaar en kun je heerlijk bereiden. Mocht je dat nog steeds wat aan de dure kant vinden, dan zijn groenten je beste keuze.
Tip: Laat de pecannoten weg of vervang ze door een goedkopere noot, zoals walnoot of amandel. Je zou ook pitten en zaden kunnen gebruiken. Die geven net zo’n lekkere crunch zonder dat je er je portemonnee voor hoeft om te kieperen.
Nagerecht
Budget tip: Rood fruit kan best prijzig zijn, koop daarom een bakje diepvriesfruit en laat het de nacht van te voren ontdooien. Stukken goedkoper en vaak net zo lekker.