kerstkoekje: spritshartje

vanille-maanzaad

Dosia bakt voor haar blog cookiecompanion.com de lekkerste koekjes. Ook voor de feestdagen ging ze aan de slag met experimenteren. Met dit heerlijke vanille-maanzaad spritshartje als resultaat.

vanille-maanzaad spritshartje

Sprits is altijd gevaarlijk in de koektrommel. Het is zo verleidelijk om nog zo’n bros en kruimelig koekje in je mond te steken. Ik maak in dit koekje een combinatie van de klassieke sprits met een beetje citroenrasp en een sprits met maanzaad en sinaasappel. De mooie ribbels maak je met een spuitzak met een flink grote mond. De massa moet tussen eenstevig beslag en een slap deeg inzitten. Het moet goed door de spuit heen kunnen, maar voor die mooie spritskartels moet het deeg ook stevig genoeg zijn. Voeg eventueel telkens ½ theelepeltje melk toe als het deeg te stijf is om te spuiten.

gebak | 30 koekjes

1 groot ei (L)
2 flinke el maanzaad + extra om te versieren
360 g zachte boter
100 g witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
rasp van 1 (bio)citroen
500 g bloem, gezeefd
100 g donkerbruine basterdsuiker
rasp van 1 (bio)sinaasappel
evt. paar el melk
ook nodig: vijzel, 1 spuitzak met kartelmondstuk van 1 cm Ø

 Klop het ei los. Wrijf het maanzaad in de vijzel fijn. Klop met de mixer in een kom 180 gram van dezachte boter met de witte basterdsuiker, vanillesuiker en het citroenrasp in 6-8 min. licht schuimigen romig. Klop de helft van het ei erdoor en klop zolang totdat het ei helemaal is opgenomen. Klop op lage snelheid de helft van de bloem door het botermengsel.

Klop in een andere kom de rest van de boter met de bruine basterdsuiker licht en romig. Klop de rest van het ei erdoor. Klop er op lage snelheid de rest van de bloem, de maanzaadpasta, hetsinaasappelrasp en een snuf zout door. Als het deeg te stevig is, klop er dan eventueel ½-1 eetlepel melk door.

Verwarm de oven voor op 175°C. Schep het vanilledeeg in een spuitzak. Spuit korte dikkedruppelvormige koekjes, als een korte komma met een dik beginstuk en dun eindstuk. Maak de spuitzak schoon en doe er het donkere deeg in. Spuit tegen de vanilledruppel nog een dikke bruine druppel aan. Vorm indien nodig voorzichtig met de hand het deeg bij tot een hartje. Bestrooi de donkere kant met nog wat maanzaad en bak de koekjes in het midden van de oven in 15-18 min. gaar. De witte sprits moet niet al te bruin worden. Neem uit de oven en laat even afkoelen op het blik. Verplaats ze dan voorzichtig op een rooster en laat helemaal afkoelen.

Bereiden ± 35 min. / oven ± 18 min. / afkoelen ± 1 uur