kerstkoekje: peperkoek pretzels

Wat smaakt nu beter met kerst dan peperkoek? Bijna niets volgens koekiemonster Dosia Brewer. Deze variant met grof zout is verassend lekker.

peperkoek pretzels

‘Elke december maak ik met mijn kinderen peperkoekhuisjes – al gaat het ze meer om de snoepjes die er (niet) op vastgeplakt worden dan om de koek… Dit recept is gebaseerd op mijn trouwe recept voor de peperkoekhuisjes. Lekker knapperig en gekruid! Voor de grap bestrooide ik een deel van deze koekjes met wat zoutvlokjes in plaats van suiker en ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast was!’

gebak | 30-35 koekjes
 

400 g bloem, gezeefd + extra om te bestuiven
2 tl bakpoeder, gezeefd
3 tl gemberpoeder
3 tl  kaneelpoeder
1 tl kruidnagelpoeder
120 g zachte boter
200 g donkerbruine basterdsuiker
1 groot ei (L) + 1 ei om te bestrijken
80 ml golden syrup of melassestroop*
greinsuiker of fleur de sel
ook nodig: met bakpapier beklede bakplaat

Meng de bloem, het bakpoeder, een snuf zout en alle specerijen goed door elkaar.

Klop met de mixer in een kom de boter met de suiker licht en romig. Klop het ei erdoor. Klop nu ook de golden syrup of melasse door het mengsel. Zet de mixer op de laagste stand en voeg beetje bijbeetje het bloemmengsel toe tot het goed gemengd is. Laat het deeg verpakt in plasticfolie 1 uur rusten.

Verwarm de oven voor op 180°C. Verdeel het deeg in stukjes van 20 gram. Rol er met de hand slangetjes van  20 cm lengte van. Vorm ze tot een pretzel en leg ze op een met bakpapier belegde bakplaat.

Klop het laatste ei los en bestrijk er de pretzels mee. Bestrooi ze met suiker of met heel weinig fleur de sel en bak de pretzels in het midden van de oven in 15 min. gaar. Neem de koekjes uit de oven en laat ze op de plaat afkoelen.

* Golden syrup is bij sommige supermarkten te koop en bij delicatessenwinkels en online winkels.Melassestroop is bij de natuurwinkel te koop.

Bereiden ± 30 min. / rusten ± 1 uur / oven ± 15 min.

RECEPTEN EN TEKST DOSIA BREWER/COOKIECOMPANION.COM FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS BEREIDING EKE MARIËN PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN.