desserts en taarten voorbereiden voor kerst? Zo pak je het aan

Kerst is hét moment om lekker uit te pakken als bakker. Niemand die nu raar opkijkt wanneer je een lading Valencia-amandelen bestelt (je weet wel, de favoriete soort van Cees Holtkamp), eindelijk een serieus potje Ceylon-kaneel op de kop tikt of je vanille-aroma verruilt voor een chique flesje extract. 

Tijd om je de hele familie op te trommelen, je te wagen aan die gedroomde showstopper en de show te stelen met jouw zoete specialiteiten. Met onze tips zorg je er ook nog voor dat je goed beslagen ten ijs komt, je baksels gegarandeerd lukken en je uiterst ontspannen jouw zoetigheden serveert! We vertellen je alles over voorbereiden, bewaren en afmaken. Dit zijn onze tips voor een handige, zoete kerstplanning. 

Altijd zin in zoet? Dan is onze special echt iets voor jou! Ook leuk om cadeau te doen:

Cake & taart

Cake en brownies – zonder vulling of topping – kun je al 1-2 maanden eerder bakken en invriezen. In de koeling blijft cake 1-2 dagen vers, ook met vullingen op basis van botercrème. Cheesecake kun je 1-2 dagen eerder maken; die wordt alleen maar lekkerder. Van slagroomtaart of schuimtaart kun je de basis 1-2 dagen eerder maken. Klop de slagroom voor de vulling pas zo laat mogelijk en vul de taart niet langer dan een paar uur van tevoren. 

Koekjes

Koekjesdeeg kun je al 1-2 weken eerder maken en invriezen. Vorm en bak ze 1-2 dagen van tevoren. De meeste koekjes kun je 1-2 dagen van tevoren bakken en ook al met bijv. glazuur afwerken. Bewaar ze luchtdicht afgesloten in een trommel. Ook koekkruimels als garnering van toetjes kun je zo 1-2 dagen bewaren. 

Luchtige schuimtoetjes

Warme schuimtoetjes als zabaglione of sabayon houd je 2-3 uur warm in een goede thermoskan. 

Meringue & schuimpjes

Meringue en schuimpjes kun je al 2-3 dagen eerder maken. Maar alleen als je ze echt goed luchtdicht afgesloten kunt bewaren. Anders worden ze snel zacht. 

Mousse(gerechten)

Zoete en hartige mousse moet je al een dag eerder klaarmaken zodat ze kunnen opstijven. Maak ze niet meer dan 2 dagen eerder klaar en bewaar goed afgedekt in de koelkast. Maak taart gevuld met mousse niet langer dan 1 dag van tevoren, anders wordt de bodem te zacht. Tiramisù – ook een mousse – kun je wel 1-2 dagen eerder maken. 

Praliné

Maak praliné 1-2 dagen van tevoren en bewaar goed luchtdicht in een trommel of doos buiten de koelkast. 

Soesjes

Soesjes kun je 1-2 dagen eerder bakken en goed luchtdicht in een trommel of doos in de koelkast bewaren. Bak ze eventueel nog even knapperig op de dag zelf. Vul soesjes pas 1-2 uur van tevoren, anders worden ze slap. 

Lees ook: kerst voorbereiden? Zo ver van tevoren kun je deze hartige gerechten maken – van aardappels tot vlees

Meer kerstinspiratie?

BEELD: BEN DEARNLEY, KATIE QUINN DAVIES & CHANTAL ARNTS.

CHANTAL ARNTS ROCOCO KERST ZOET