Geef deze Italiaanse klassieker een glamp up door te spelen met verschillende vormen, smaken en specerijen. Al met een paar kleine handigheidjes maak je van dit toetje een spektakelstuk. We geven je drie tips.
Hou je van romige, Italiaanse desserts dan smul je ook van deze lijst.
Verras met smaak
Voeg rozen- of oranjebloesemwater toe aan panna cotta. Vervang een deel van de room door kokosroom of laat steranijs of kardemom in het mengsel meetrekken.
Verras in vorm
Vul kleine kommen tot de helft met ongekookte rijst en maak er kuiltjes in. Zet in elk kuiltje een glas, iets gekanteld. Vul de gekantelde glazen met de warme panna cotta-room en laat opstijven in de koelkast. Vul de glazen verder op met fruitcoulis of compote.
Maak panna cotta vegetarisch
Maar er zit toch helemaal geen vlees in dit romige dessert? Nou, toch wel dus, zoals culinair recensent Hiske Versprille het zo leuk noemt is gelatine ‘smokkelvlees‘, want deze bindende hulpstof is gemaakt van de huiden en botten van varkens uit de bio-industrie. Wil je dit liever niet eten, let dan op desserts zoals ijs, mousse, cremeux en snoepgoed zoals marshmallows en spekkies, winegums en drop. Ja, gelatine zit in schrikbarend veel producten.
Het goede nieuws is dat je een panna cotta ook kunt maken met agar agar, een natuurlijk bindmiddel dat gemaakt wordt van roodwieren. Je kunt het kopen bij ruimgesorteerde supermarkten, biologische winkels en toko’s. Van agar agar heb je maar heel weinig nodig, omdat je een panna cotta wil maken die nét stijf genoeg is om te storten. Maak je ‘m te stijf, dan verandert de textuur.