Deze gouden soep combineert mediterrane en midden-oosterse smaken, die precies passen bij de romige, zilte mosselen!
Maak ook eens deze risotto met prei en mosselen!
mosselsoep met saffraan, knoflook, fris-romige hangop en sumak
voorgerecht (4 personen)
250 ml Griekse yoghurt
125 ml zure room
olijfolie
5 zoete uien, fijngesneden
4 teentjes knoflook, fijngesneden
2 flinke plukjes saffraan
2 ansjovisfilets
3 el wodka
½ kg mosselen, schoongespoeld
½ bosje peterselie, zeer fijngesneden
1 el sumak +
VOORBEREIDEN
Kan voor een deel 1 dag van tevoren.
Roer de Griekse yoghurt en de zure room door elkaar met wat zout. Doe in een zeef bekleed met een schone theedoek en laat 4-5 uur uitlekken boven een kom.
Schep de hangop vanuit de doek in een kom en breng evt. nog verder op smaak met zout.
Verhit in een soeppan een flinke scheut olijfolie en laat de uien, knoflook, saffraan en ansjovis 20 min. op laag vuur ‘smelten’. Schep af en toe om.
Pureer zo fijn mogelijk met de staafmixer. Laat afkoelen en zet alles koel en afgedekt weg tot gebruik.
BEREIDEN
Begin 15 min. van tevoren.
Doe het uienmengsel weer in de pan, voeg 750 ml water en de wodka toe en breng aan
de kook. Breng op smaak met zout. Als je de soep gladder wilt, pureer hem dan nog een
keer met de staafmixer.
Doe de mosselen erbij en gaar ze in 5-7 min. tot ze open zijn. Verdeel de soep over kommen, schep in iedere kom wat hangop en bestrooi met peterselie en sumak.
Voorbereiden ± 30 min. / uitlekken ± 5 uur. Bereiden ± 15 min.
RECEPTEN EN BEREIDING MERIJN TOL FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING MAAIKE KOORMAN BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN