Asperges koken: onze favoriete aspergerecepten, tips en tricks

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Asperges koken: zodra ze er weer zijn gaan we elk jaar los met de witte asperges. Maar hoe lang moet je ook alweer asperges koken? En wat zijn de allerlekkerste recepten en smaakcombinaties? Wij verzamelden onze favoriete aspergerecepten én geven je tips hoe je ze het lekkerst bereidt.

Asperges koken: hoe lang moet dat nou?

Asperges koken kan op verschillende manieren, maar een van de bekendste methodes is koken en laten rusten. Een gangbare tijd is, afhankelijk van de dikte, 10-15 minuten koken met een snufje zout en suiker, en vervolgens nog 10 minuten met de deksel op de pan laten rusten met het vuur uit. Zo krijg je perfecte beetgare witte asperges. Wil je ze iets zachter? Dan kook je de asperges 5 of 10 minuten langer.

Extra veel smaak krijgen de asperges als je de aspergeschillen en kontjes mee kookt. Deze geven extra smaak af tijdens het koken, wat resulteert in een smaakvolle aspergebouillon die je kunt bewaren. Nog meer smaak toevoegen? Kook dan een paar takjes peterselie of selderij, een klein blokje spek of klontje roomboter mee.

Naast koken kun je asperges ook in de pan grillen, in de oven of op de barbecue roosteren of zelfs sous-vide garen. Afhankelijk van het gerecht en de smaak die je wil bereiken kies je een van die bereidingswijzen.

Asperges schillen en bewaren

Het witte goud in huis? Ga dan gelijk aan de slag.Verse asperges smaken namelijk het allerlekkerst! Wikkel asperges die je niet direct eet in een vochtige doek en bewaar ze in de koelkast. Zo drogen ze niet uit. Schil royaal, want een taaie sliert is niet fijn als je een romig-zachte asperge verwacht. Haal ook genoeg van de onderkant af: hoe ouder de asperge, hoe houtiger het uiteindje.

Asperges schillen kan met een machine, die zijn steeds slimmer in gebruik geworden. Maar je kunt nu ook volop goed geschilde, vacuümverpakte exemplaren kopen. Prima als je haast hebt en geen schillen nodig hebt om soep van te trekken, maar loop ze wel even na en snijd achtergebleven stukjes schil weg.

5 x Aspergerecepten

Hieronder vind je onze favoriete aspergerecepten, gemaakt met verschillende smaakcombinaties en kooktechnieken. Enjoy!

asperges koken