wildplukken in april: dit is hét moment van magnolia, daslook en brandnetel

wildplukken in april: dit is hét moment van magnolia, daslook en brandnetel
Unsplash

Pluk het seizoen! Vier de lente met wildplukproducten die echt bij het voorjaar horen. Handig en vaak beter voor de plant: gebruik een schaartje of mesje. Pluk alleen voor jezelf, zodat er genoeg overblijft voor iedereen.

1. Magnolia

Vindplaats: In tuinen en parken.

Te plukken: De hele bloem. Vraag altijd toestemming aan de eigenaar van de boom.

Voorbereiding: Was de bloem en scheid de bladeren van de stampers.

Gebruik: De bladeren zijn klassiek in siroop en smaken ook goed in azijn. De stampers hebben een gembersmaak en zijn heerlijk als zoetzuur of ingelegde pickles.

In dit artikel leggen we precies uit hoe je magnoliasiroop maakt!

2. Daslook

Vindplaats: Op schaduwrijke en vochtige plekken. Je ruikt het vaak voordat je het ziet. Pluk alleen op plekken waar geen honden worden uitgelaten.

Te plukken: Blad, stelen, bloemknoppen, bloemen en uitgebloeide bloemstelen.

Voorbereiding: Was de bladeren goed, blancheer eventueel.

Gebruik: Het jonge blad en de stelen zijn het lekkerst. Gebruik ze in salades, maak er salsa, olie of boter van. De bloemknoppen en uitgebloeide bloemstelen kun je goed inleggen.

Meer weten over het broertje van de knoflook? In dit artikel lees je alles over daslook.

3. Brandnetel

Vindplaats: In tuinen, bossen of parken.

Te plukken: Blad, jonge stelen en topjes. Draag handschoenen bij het plukken.

Voorbereiding: Doe het blad in een pan met gezouten water, zorg dat alles onder staat en breng aan de kook. Giet af, spoel koud, knijp het vocht eruit en snijd fijn. Door verhitting verdwijnen de prikkelende haartjes.

Gebruik: Te gebruiken zoals spinazie of andere bladgroenten. Geschikt voor pasta, quiche, rijstgerechten en pizza.

Maak dus ook zeker dit recept:

brandnetelrisotto
Letitia Clark: 'Je herkent de geur van brandnetel zodra de blaadjes liggen te zweten in de pan, want dan is het net of je door het struikgewas loopt en de stengels onder je voeten plet. Ze zijn echt fantastisch in risotto. De room, hoewel zelden gebruikt op Sardinië en al helemaal niet in risotto, vind ik zelf een fijne toevoeging.'
naar recept
brandnetel risotto

Bekijk ook: kleefkruidentaartje van Yvette van Boven