wijn bewaren? Deze fouten maken zelfs de grootste wijnliefhebbers

Waar bewaar jij je flessen kwaliteitswijn? Of je fles rood of wit over een tijd nog lekker is, heeft voor een groot deel te maken waar je ‘m laat. Vaak genoeg gaat het fout, omdat je bijvoorbeeld ook spiritus of verf in de kelder hebt staan.

Milton Verseput is wijnadviseur bij Okhuysen en werkte eerder als sommelier bij topzaken als De Bokkedoorns**, Merlet* en Olivijn*. In dit artikel geeft hij zijn tips.

Tips om ongeopende kwaliteitswijn te bewaren

1. De temperatuur mag niet schommelen

Bewaar je flessen wijn niet in de woonkamer want daar schommelt de temperatuur gerust tussen de 14 en – in de zomer – 30 graden. Dat is een veel te groot verschil. De ideale temperatuur om wijn te bewaren is 12 graden, maar tussen de 9 en 14 graden kan ook weinig kwaad. Een kleine schommeling in temperatuur is niet erg, mits het supergeleidelijk gaat.

2. Wijn bewaren op een donkere plek

Aan zon en kunstlicht heeft wijn geen boodschap. UV-straling heeft namelijk een negatieve invloed op de kleur en smaak van de wijn. Bewaar flessen dus altijd in het donker om (zon)licht te vermijden.

Daarnaast wil je de fles zoveel mogelijk rust geven. Bewaar wijn dus niet naast een trillende wasmachine of bij een drukke weg. Dat verstoort het sediment in de wijnfles. Daarom is het goed om de wijn bijvoorbeeld goed te laten rusten nadat de wijn is vervoerd in een (vracht)auto.

3. Vuur, spiritus of vreemde luchtjes? Een kurk is poreuzer dan je denkt

Zet een doos wijn niet in de garage naast een fles met spiritus of blikken verf, want dat soort geuren gaan uiteindelijk door de kurk heen waardoor je je wijn beter weg kunt gooien. Ook als er ergens in de buurt brand uitbreekt, en de rookgeur hangt in dezelfde ruimte als de wijn, dan kan het zo zijn dat de rook in de wijn is getrokken. Dubbel pech: de wijn moet weg!

4. Horizontaal is beter

Een draaidop of een kunststofkurk hoeft niet plat te liggen, een normale kurk daarentegen móet je liggend bewaren. Op die manier droogt de kurk niet uit. Doe je dat niet, dan gaat je wijn oxideren, oftewel: er komt teveel zuurstof bij de wijn.

5. Bewaarplannen? Koop een magnum

De verhouding tussen wijn en zuurstof is in een grotere fles, zoals een magnum (1,5 liter) of een jeroboam (3 liter) beter verdeeld. Een magnum rijpt het allerbeste!

6. Rood boven wit

De tannines in rode wijn hebben een conserverende werking waardoor de houdbaarheid van rode wijn over het algemeen langer is dan wit. Maar, er zijn uitzondering! Zoete Duitse wijnen – Riesling bijvoorbeeld of Château d’Yquem – bevatten suikers die op een vergelijkbare manier zorgen voor houdbaarheid.

Lees ook: wijn is vaak veel langer houdbaar dan je denkt

BEELD: CHANTAL ARNTS.