Een versgetapt softijsje – in zo’n perfecte cartoonesque toef – is van hetzelfde kaliber als slagroom spuiten in je mond, kant-en-klare pudding die drillend en stuiterend zijn hoes verlaat, en mayonaise van je vingers likken na een (te) zout patatje.
En alsof dat al niet genoeg voldoening geeft, gooien chefs er deze zomer nog een lustige schep culi-toppings bovenop. Hou je vast, dit zijn onze favoriete softijs toppings.
Wat is softijs eigenlijk?
Softijs is de kortste route naar voldoening. Voordat we het over alle trendy toppings hebben, eerst even terug naar de basis. Want was ís softijs? De mix is niet anders dan een melk- of roomijsmix, alleen is het grootste verschil dat softijs pas gedraaid wordt als je het tapt. Vandaar dat je een machine nodig hebt.
Wil je zelf ijs leren maken? Volg dan nu onze basiscursus ‘IJs’
Ook wordt er geen lucht ingespoten of geklopt. Het zijn de tandwielen van de machine die het ijs luchtig maken terwijl het bevriest. En goed nieuws voor de ijseters onder ons die snel last hebben van een brain freeze: softijs komt op ongeveer -6°C uit de machine, in plaats van -14°C bij roomijs. Je smaakpapillen hoeven dus niet te ploeteren door de kou barriëre en kunnen meer proeven. Intenser ijs dus, mjam!
Zwart sesam softijs en boba
Sinds de bubble tea (boba) hype, sushi en de omnipresentie van matcha in elk koffiehuis raken we steeds verzotter op Japanse smaken, óók op softijs. Oficina op de Jan van Galenstraat tapte onlangs dikke toeven zwart sesam-, hojicha (geroosterde groene thee), en matcha-softijs met verrassend elegante toppings. Zo waren er tapiocaparels gedrenkt in Kuromitsu – een donkere Japanse suikersiroop – een zoethartige misokaramel en theetoppings als genmai en sobacha (boekweit). Heb je het softijs van Oficina gemist, dan vind je al deze intrigerende smaken ook terug op het menu. Een bezoekje waard!
Japans in Parijs
Niet alleen in Amsterdam wordt volop geëxperimenteerd met nieuwe softijs combinaties. Culinair recensent en semi-Parijzenaar Mara Grimm bezocht de romigste plekken rondom de Eifel en vond nog meer Japanse creaties die ze in een lijst verzamelde voor Vogue.
Bij Toraya kocht ze Japans schaafijs to go met rode bonen en wasambonto (Japanse suiker) en monaka: een sandwich van luchtige wafeltjes met bollen matcha ertussen geklemd. Bij Café Isaka werd er gelikt van een bol ijs gefrituurd in een krokante panko-jas en waren er bolletjes ijs in de smaken zwarte sesam, yuzu, ube en nog veel meer. Maar sla vooral de pandan niet over, aldus Mara Grimm. En nu komen we aan bij het échte softijs: Téa Gelato’s softijs wordt gemaakt met sobacha, thee van geroosterde boekweit – een beetje vergelijkbaar met kasha. Je kunt het ijs op een broodje bestellen, maar ook zo, als romige toef.
Kruisbessen en basilicum softijs in Kopenhagen
In Kopenhagen, bij het knappe Atelier September van Frederik Bille Brahe (de oprichter van o.a. Apollo Bar en Apollo Kantine), serveren ze softijs in een zilveren coupe geïnfuseerd met kamille en venkel. Kruiden die ze vast zelf ergens hebben geplukt, in lijn met de filosofie van de Nordic cuisine. Bovenop de glanzende, romige dot komt een groene basilicumolie, kruisbessenjam en een kleine snuf matcha als bittere tegenhanger.
Crispy chili oil drizzle
Contrast werkt als een tielerier, en zo ook superpittige krokante chili-olie op zacht, lobbig ijskoud softijs. Onze favoriet: de crispy chili olie van La Lia waar naast hartige chilivlokken ook zoete kaneel, steranijs en laurier in worden meegetrokken. En voor de textuur zijn er knapperige boekweitkorrels.
Softijs op croissants, uitgeholde citrusvruchten en in kaneelbroodjes
Van top tot bottom. De bovenkant versieren met specerijen, spannende olies en knapperige crunchies is al net zo belangrijk als het bakje waar het softijs in getapt wordt. Wil je iets anders dan een papierenbakje, dan heb je nu de keuze uit een croissant (zoals hier bij Fort Negen), een kaneelbroodje of een uitgeholde citroen, grapefruit… je kan het zo gek niet bedenken of er wordt softijs ingetapt.
Shisoblad en zoutvlokken
Meike Krüger, auteur van het kookboek Een tafel vol, ging los met allerlei nieuwe combinaties. Zo maakte ze een saffraansoftijs met knapperige pistachenootjes, combineerde ze shisoblad en Maldon zeezoutvlokken, maakte en miso-karamelsoftijs en bestrooide de klassieker met vanille met tintelende szechuanpeper, koriander- en venkelzaad. Hoe creatief wil je het hebben?
Nostalgische cereal toppings
De eerste keer dat we softijs een nieuwe weg in zagen slaan was in New York (waar anders?) bij Momofuku Milk Bar waar vanille softijs werd bestrooid met cornflakes. Dat was het startschot voor andere ijssalons en restaurants om diep in de nostalgische smaakcombinaties te duiken. Van frosties en rice krispies tot andere gewaagde ontbijtgraan-toppings. Move over discodip!
Spicecream
Naast Japanse theesmaken, ontbijtgranen en vurige chilivlokken worden met namen de specerijen van stal gehaald deze zomer. Zo heeft specerijenplatform Spice First een reeks spice-toppings ontwikkeld voor de vegan softijs pop-up van Oatly.
Spice First gebruikt verse kardemom uit Kerala – dit jaar is geoogst (zonder pesticiden!) – voor de mango-limoendrizzle en knapperige gezouten kardemom-pistachetopping. De gepofte rijst met saffraan combineert heel lekker met koffieijs, terwijl het biologische geroosterde venkelzaad met zoutvlokken en olijfolie straalt in zijn eenvoud. Een aanrader! Voor de waaghals is er een zwarte sesambrittle met groene szechuanpeper (de groene variant is net wat frisser en citrusachtiger dan de rode) die je tong verdooft en je smaakpapillen laat tintelen. De boodschap: voor een lekkere softijs topping trek je voortaan je specerijenla open.
Noomi met halvah
Er ligt een weelde aan smaakcombinaties in de Midden-Oosterse keuken. Ook in Irak, waar Sara Shawkat zich laat inspireren door de zwarte gedroogde limoen die er vaak als thee wordt gedronken. We zagen een chocoladesaus met noomi op haar instagram voorbij komen, die ze combineert met halvah; een zachte, fudge-achtige lekkernij gemaakt van sesam en honing. Mogen we alvast een portie bestellen?