Bij delicious. gebruiken we diverse tools om te onderzoeken wat de nieuwste foodtrends zijn en waar culi’s wild enthousiast van worden. Zo onderzochten we de vraag: wat zijn nou de populairste soepen van Nederland?
Want eerlijk: soep is altijd goed. En soep kan het hele jaar. En zoveel smaken, zoveel soepen. Voor ieder wat wils dus. Maar, waar worden we nou écht gelukkig van? Bij welke soepjes keren we steeds weer terug? Via een tool die het zoekgedrag op Google onderzoekt, kwamen we tot onderstaande lijst.
Toegegeven: er zit wat verschil in volgorde, afhankelijk van welke tool je gebruikt, maar onderstaande soepjes komen steevast terug in de top 10.
Supersimpel soep maken
Courgettesoep, broccoli- of paprikasoep: soep op basis van groenten maken is zo ongeveer het makkelijkste wat er is. Fruit een uitje en wat knoflook aan in olijfolie, roerbak de groenten in stukken even mee en voeg kruiden toe. Zet het geheel vervolgens onder water en kook een minuut of tien tot de groenten zacht zijn. Pureren en je hebt een supersimpel, maar lekker soepje.
Mag het voor jou wel íets spannender? Klik dan ook even door naar onderstaande recepten. De culinaire experts van delicious. weten altijd de lekkerste combinaties te bedenken om een soep nét even iets extra’s te geven. Denk aan de knolselderijsoep met een topping van chorizo en gekaramelisseerde appel.
Marokkaanse harira en Surinaamse saoto zijn inmiddels ook gemeengoed in de Nederlandse keuken geworden. Hieronder delen we recepten van kookboekenschrijvers die álles weten over deze keukens.
Maak ook de Vrijheidssoep van 2023, bedacht door London Loy: Surinaamse maïssoep.
delicious. soep
Het mei-nummer van delicious. magazine staat in het teken van kook de wereld. Zo delen we een artisjoksoep met basilicumolie uit Frankrijk, Maleisische asam laksa met zalm, kervelsoep uit Korea en Amerikaanse chowder met venkel, bacon en rivierkreeftjes. Loop het wat je al in de mond? Bestel het nieuwe nummer dan hier.
Dit zijn de populairste soepen van Nederland:
1. Saoto soep
saoto van Noni Kooiman
Saoto is misschien wel de bekendste Surinaamse soep. Er zitten andere specerijen in dan in de Indonesische soto ayam, want in Suriname waren er indertijd niet veel Indonesische ingrediënten te krijgen. Zeker niet toen de eerste mensen vanuit Indonesië naar Suriname kwamen.De soep is het lekkerst als je zelf de bouillon maakt, maar als je minder tijd hebt kun je daarvoor in de plaats goede kwaliteit kippenbouillon uit de super of van de poelier gebruiken. Gebruik dan wel wat extra takjes selderij en pimentkorrels om de bouillon wat Surinaamser van smaak te maken.Het recept is afkomstig uit het boek Switi Sranan van Noni Kooiman.
Deze courgettesoep van Janneke is echt lekkere soep én ziet er prachtig uit. Vooral de chili-yoghurt is er bijzonder bij. Wil je zelf de chili-olie maken? Dat is heel eenvoudig. Zet neutrale olie met 1 el chiliflakes of 2 gebroken gedroogde chilipepers 30 min. op zo laag mogelijk vuur. Laat de pepers in de olie afkoelen en zeef de olie daarna. Blijft donker en koel bewaard maanden goed.
Voor een kom hete soep zijn we altijd te porren. Neem nou deze paprikasoep met spek-kervelhangop, wát een smaken. Tip: neem er even de tijd voor en smoor de paprika’s langzaam op heel laag vuur tot ze boterzacht zijn. Zo krijg je een intense, zoete en volle smaak en lichte saus. Liever een vegetarische soep? Laat de spek achterwege, of maak dit recept!
Broccoli-kippensoep maak je zo: gaar verse broccoli en spinazie in kippenbouillon en pureer tot een prachtig groene soep. Haal een kant-en-klare gegrilde kip en doe het kippenvlees in de soep. Beetje pit erbij: meng danish blue of roquefort met ricotta, beleg er toast mee en geef dat als bijgerecht. Wat heb je dan? Groene soep & blauwe kaas… supercombi!
Naar traditie vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag met een Vrijheidsmaaltijd. Chef en kookboekenschrijfster Nadia Zerouali is gevraagd om het recept voor de Vrijheidssoep van 2022 te maken: “Ik was alleen maar trots en vereerd.” Nadia wist meteen welke soep het moest worden: harira, naar de versie van haar moeder. “Dat is echt mijn favoriete soep. We eten ‘m thuis altijd tijdens de ramadan, om het vasten te breken. Zodra de zon onder is – het moment waarop er weer mag worden gegeten – begin je het diner met soep.” “Harira is juist bedoeld om te delen”, vertelt ze. “Je kunt de soep absoluut niet in een kleine hoeveelheid maken, iedereen moet er van kunnen eten.” Het enige verschil tussen haar soep en de harira van haar moeder? “Die van mij is vegan, dan kan iedereen ervan genieten. Maar wil jij er vlees in, kan gewoon. Liever boter erdoor? Dan doe je dat. Alles kan!” Ook zo fijn aan Nadia’s Vrijheidssoep: “Je doet bijna alle ingrediënten in een blender en daarna in de pan. Niks bakken! Dat is toch heel makkelijk?”
knolselderijsoep met chorizo en gekarameliseerde appel
Er gaat niets boven een dampende kom soep. De heerlijke aardse smaak van knolselderij gaat perfect in deze soep met kruidige chorizo en zoete karamelappel.Zin in meer aardse smaken? Probeer deze zoete aardappelsoep een keer.
Ramen, het Japanse noedelsoepgerecht, is populairder dan ooit. Normaliter wordt voor de basis een bouillon gebruikt die uren is getrokken, maar heb je niet zoveel tijd? Ga dan voor deze snelle(re) miso ramen met kipgehakt en zelfgemaakte noodles.
Behalve als maaltijd kun je deze aspergesoep ook als een chic voorgerecht serveren. De hoeveelheid is dan genoeg voor 6-8 personen. Ook lekker met vlokken warmgerookte zalm.