dit waren de populairste recepten op Instagram in augustus

Welke recepten vielen erg in de smaak op ons Instagram-account? Wat wil je absoluut niet gemist hebben? We sommen het even voor je op. Dit waren de populairste recepten op Instagram in augustus 2023.

Taart, taart en nog eens taart. Of misschien is de benaming ‘cake’ hier beter op zijn plek. We hebben het immers over citroen-maanzaadcake, citruscake met lemoncurd-ijs en aardbeiencheeseCAKE. We geven toe: die laatste is een grensgevalletje, maar wat geeft het?

En dan hebben we het nog niet gehad over de favoriet van deze maand: de semolinataart. Deze heeft de benaming ’taart’ gekregen van onze culi’s, maar kun je eigenlijk niet zo goed een ‘cake’ noemen.

Goed, laten we verder gaan naar de lijst:

5. RATATOUILLE PLAATTAART

Het is alleen al een genot om de plakjes groenten zo mooi neer te leggen, laat staan om deze plaattaart op te eten met goed gezelschap. Zet een grote karaf gekoelde rosé op tafel en waan je in de Provence!

De magie zit ‘m in de zilte olijven die contrasteren met het zoete bladerdeeg, de tomaten en uien, en alles nog intenser laat smaken. Slim trucje van de Fransen! Voor een niet vega-variant kun je de olijven vervangen door een stiekem toegevoegd ansjovisje hier en daar.

ratatouille plaattaart
Het is alleen al een feest om de plakjes groenten zo mooi neer te leggen, laat staan om deze plaattaart op te eten. Zet een grote karaf gekoelde rosé op tafel voor bij deze luxe lunch en waan je in de Provence!
Nog zo'n lekkere taart, maar dan zoet: plaattaart met zomerfruit
naar recept
ratatouille plaattaart

4. CITROEN-MAANZAADCAKE

Een citroenige allemansvriend die je heel snel in elkaar draait. Met een vleugje kurkuma in het beslag maak je de cake extra geel, een trucje om de zon binnen te laten schijnen, als het buiten niet wil opklaren.

Het recept is simpel, en daarmee extra feestwaardig. Serveer een dikke plak aan bezoek dat onaangekondigd voor de deur staat, aan je lief, de klussende buur, of bewaar een paar stukjes in de vriezer voor later. Want het cake- en theeweer is helaas nog niet over, wie heeft er grijze luchten besteld hartje zomer?!

citroen-maanzaadcake
Een citroenige allemansvriend die je heel snel in elkaar draait. Met een vleugje kurkuma in het beslag maak je de cake extra geel, leuk voor speciale gelegenheden.
Wat je nog meer met jam kunt doen, buiten op je brood smeren
naar recept
citroen-maanzaadcake

3. CITRUSCAKE MET LEMONCURD-IJS

Het cakebeslag maak je met gemalen amandelen en dat proef je! Erbij: ultrafris lemoncurd-ijs. Varieer met het citrusfruit –van grapefruit tot bergamot – en personaliseer het recept naar jouw smaak.

Heb je nu geen ijsmachine of gewoon het geduld niet om te wachten tot de curd dikker wordt (wat echt loont, geloof ons, want zo’n curd wordt het lekkerst als je hem langzaam en aandachtig roert) geef dan een schepje crème fraîche bij de amandelcake en rasp er wat citrusschil overheen.

citruscake met lemoncurd-ijs
Het cakebeslag maak je met gemalen amandelen en dat proef je! Erbij: ultrafris lemoncurd-ijs. Varieer met het citrusfruit en personaliseer het recept naar jouw smaak.
Nog meer lemoncurd? Maak zelf een potje en drizzle een lepel over het ijs.
naar recept
citruscake

2. AARDBEIENCHEESECAKE MET PISTACHE EN ROZENWATER

Geen koekbodem, maar knapperig filodeeg omhult deze aardbeiencheesecake. We kunnen niets beters verzinnen om op een zomerdag te serveren dan een puntje hiervan met een groot glas ijsthee. Tip: doe daar ook een scheutje rozenwater in, zo’n geurig rozenaccent is ook in een koud drankje op zijn plek en heeft een verkoelend effect.

aardbeiencheesecake met rozenwater en pistache
Een cheesecake met een knapperige rand van filodeeg en eroverheen zoete aardbeien, rozenwater en gehakte pistachenoten. Zalig! Wedden dat hij in één keer opgaat.
Begin minstens 7 uur van te voren aan dit recept.
naar recept
aardbeiencheesecake met rozenwater en pistachte

1. SEMOLINATAART

Griesmeel roept in Italië en verder oostwaarts warme herinneringen op aan volgezogen semolinacakejes en griesmeelpasta. Het is heerlijk licht en troostvol, vooral als je er een cake van bakt zoals deze Migliaccio: een traditionele Napolitaanse dolce geparfumeerd met citrusvruchten en vanille.

De semolina en ricotta zorgen voor een textuur die wegsmelt in je mond. 

Napolitaanse semolinataart (Il Migliaccio)
Griesmeel roept in Italië en verder oostwaarts warme herinneringen op aan volgezogen semolinacakejes en griesmeelpasta. Het is heerlijk licht en troostvol, vooral als je er een cake van bakt zoals deze Migliaccio; een traditionele Napolitaanse dolce voor het carnaval.
De griesmeel en ricotta, geparfumeerd met citrusvruchten en vanille, zorgen voor een textuur die wegsmelt in je mond.
Probeer ook eens deze 5 cannelloni recepten
naar recept
semolinataart

Bekijk ook: onze 6 populairste desserts bevatten (bijna) allemaal dít ingrediënt

semolinataart
RECEPT: SILVIA COLLOCA | FOTOGRAFIE: WILLIAM MEPPEM | STYLING: DAVID MORGAN.