93% van de tonijn in de supermarkt is ‘plof’ tonijn

Tonijn uit blik: wie heeft er niet een blikje in de voorraadkast staan om even snel een salade niçoise of een pasta van in elkaar te draaien?

Wat blijkt: je bent niet de enige. Tonijn uit blik is het meest gegeten visproduct in Nederland (gevolgd door verse haring en vissticks). Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau IRI. Het bureau testte z0’n 51 varianten tonijn uit blik afkomstig van álle Nederlandse supermarkten (inclusief Lidl en Aldi).

Stop Foute Tonijn

In 93 procent van de gevallen is deze tonijn niet duurzaam gevangen. Dit zorgt voor overbevissing en onnodig veel bijvangst die dood overboord wordt gegooid. Chef en culinair blogger Bart van Olphen wil met zijn actie Stop Foute Tonijn consumenten wakker schudden. Bij Bart van Olphen draait alles om duurzame vis. Bart schrijft er zijn eigen kookboeken over en hij heeft een duurzame lijn met visproducten, Fish Tales genaamd. Zijn actie ‘Stop Foute Tonijn’ start vandaag.

Om een idee te krijgen van hoe het er momenteel voor staat met onze tonijn;

Tonijn-feiten op een rij:

1. 93 procent van de tonijn die wij, consumenten, kopen is ‘foute’ tonijn (gevangen met een ringnet). 4 procent is ‘redelijk’, ofwel gecertificeerd met het MSC-keurmerk voor duurzaam gevangen vis en met een ringnet gevangen. 3 procent kun je zien als ‘goede’ tonijn. Deze tonijn wordt met een hengel gevangen en is MSC-gecertificeerd. De tonijn wordt één voor één – dus vis voor vis – gevangen door een visser met een hengel.

2. Slechts 3 procent van alle tonijn uit de blikjes in supermarkt wordt duurzaam met een hengel gevangen.

3. In 2018 gingen ruim 41 miljoen blikjes tonijn over de toonbanken van de Nederlandse supermarkten. Tonijn uit blik is daarmee het meest gegeten visproduct van Nederland.

4. Ten opzichte van 2017 is er in 2018 zelfs relatief minder MSC-gecertificeerde tonijn uit blik verkocht in onze supermarkten.

Plofkip van de zee

Bart: “Tonijn uit blik is in feite de plofkip van de zee. Grote visconservenproducenten stunten met lage prijzen. Twee blikjes voor de prijs van één. En dat gaat ten koste van een gezonde visstand in de zee. Terwijl er genoeg alternatieven voorhanden zijn. Zoals MSC-gecertificeerde tonijn die met een hengel, één voor één, is gevangen, volgens Greenpeace de enige echte duurzame methode. Of tonijn uit blik die niet met een hengel is gevangen maar wel gecertificeerd is met het MSC-keurmerk.” De oplossing lijkt dus simpel: koop goede tonijn en laat tonijn met twijfelachtige claims lekker liggen.

“De tonijn in blik is in feit de plofkip van de zee.”
Bart van Olphen

Twijfelachtige claims

Maar: welke tonijn zou je dan moeten laten liggen? Kreten als ‘dolfijnvriendelijk’ en ‘responsibly sourced’ zijn veelal bedacht door producenten zelf. En dus niét door MSC zelf. Grote producenten zoals John West, Princess en Rio Mare blijken maar een heel klein percentage van hun vangst duurzaam te vangen. Het grootste gedeelte van de tonijn van deze producenten is ‘fout’. Wat je zelf kunt doen? De juiste tonijn kopen; ofwel je stem laten horen via je portemonnee.

Het initiatief van Bart steunen? Laat je stem horen via stopfoutetonijn.nu.

BRON STOPFOUTETONIJN.NU

Stopfoutetonijn-deliciousmagazine