delicious. innovator Eric Habraken: “Eten weggooien is helemaal niet nodig”

Eten weggooien… waaróm doen we dat eigenlijk? Iedereen buitelde deze zomer over de supermarkten die 60.000 íets te kleine pruimen van boer Kees niet in de schappen wilden. Je reinste verspilling! En dat terwijl er wereldwijd ruim 800 miljoen mensen honger lijden. Eric Habraken steekt hier een stokje voor. Met De Verspillingsfabriek en Zorgbakkerij redt hij eten van de afvalverwerker en maakt er heerlijke producten van.

WIE Eric Habraken (33). Staat in Duurzame Jonge 100, een lijst van jonge ondernemers en studenten die aantonen dat een duurzame toekomst mogelijk is.
WAT Manager Food Service & Food Retail van De Verspillingsfabriek, Zorgbakkerij en Hutten Catering in Veghel. Met De Verspillingsfabriek sleepten ze de Duurzame Dinsdag-prijs in de wacht. www.deverspillingsfabriek.nl / www.duurzamedinsdag.nl
WAAROM Van ingrediënten die worden weggegooid, kun je prachtige producten maken.

Waarom zijn De Verspillingsfabriek en Zorgbakkerij in het leven geroepen?
Omdat we verspilling zagen van talent én van food. Veel mensen met afstand tot de arbeidsmarkt hebben moeite om een baan te vinden. Met onze Zorgbakkerij en De verspillingsfabriek omarmden wij hen en maken we geweldige producten. Wat betreft verspilling van food merkten we dat er na events waarvoor wij de catering verzorgden producten overbleven waar we ons niet zo goed raad mee wisten. Dus stelden we een no-waste-coördinator aan die zich bezighield met verspilling binnen ons bedrijf. Naast inzichten riep dat ook de vraag op: hoe zit dat bij andere bedrijven? Is er een platform? Toen hebben we Wageningen University benaderd. We kwamen erachter dat de foodketen voor 10 miljard mensen produceert, maar dat we een derde deel daarvan weggooien. En dat terwijl er 825 miljoen mensen honger lijden. Dat kan niet de bedoeling zijn. Samen met Wageningen University & Research zochten we waar de verspilling zit.

Wat bleek daaruit? 
Dat verspilling een grijs gebied is, weggemoffeld in de voedselketen. In eerste instantie zijn we begonnen met supermarkten, op de winkelvloer zelf. We deden een pilot met 10 supermarkten, haalden daar tomaten op die niet meer verkocht werden en maakten er soep en saus van. Dat was uiteindelijk niet rendabel. Je hebt een constante stroom nodig van producten, maar de supermarkten konden niet aangeven wanneer er wat over was. Toen zijn we verder gaan kijken en kwamen we erachter dat de verspilling vooral in de voedselketen zelf zit, bij de telers. Dat gaat om tomaten met een vlekje, paprika’s met een gele zweem die eigenlijk rood horen te zijn. Maar ook om afsnijdsels van snijderijen. De grote fastfoodketens bestellen doorgaans de middelste plakjes van een tomaat. De rest blijft over en verdwijnt uiteindelijk richting veeboer of biovergisting. Die reststromen kopen wij op voor De Verspillingsfabriek en onze Zorgbakkerij. De koppen en konten van tomaten, broccolistronken, te kleine of te grote champignons, maar ook overrijpe bananen die niemand wil kopen. En daarvan maakt De Verspillingsfabriek soep en saus en de Zorgbakkerij bananenbrood, carrotcake en rodebietbrownies.


Is het lastig om aan reststromen te komen? 

Voor ons is het van belang dat het constante stromen zijn. Intussen hebben we 7 à 8 stromen gevonden die heel groot zijn. Tomaat, broccoli, courgette, paprika, ui, champignon, bij elkaar redden we dit jaar zo’n 1 miljoen kilo groenten. De focus lag tot dusverre op hotels en cateraars, maar de afzet wordt vergroot en eind dit jaar liggen er ook twee soorten soep onder het merk Buitenbeentjes bij 350 AH-winkels. Daarnaast hebben we samen met een grote restaurantketen ketchup ontwikkeld die straks in het schap komt te liggen en op de burgers van de keten komt.

Kerst komt eraan, heb je no waste tips? 

Verspilling zit voor 2,5 miljard euro bij de telers en voor 2,5 miljard euro bij de mensen thuis. Per jaar en per persoon verdwijnt er 140 kilo eten in de kliko. Dus ook daar valt zeker veel te winnen. Maak soep van je restjes en afsnijdsels voor derde kerstdag, jam van een restant fruit en koop vooral in op maat!

Meer weten over De verspillingsfabriek? Bekijk de website.

TEKST MARION DE BOER FOTOGRAFIE FRANK VERBRUGGEN BEELD iSTOCK