zo (on)gezond is groente en fruit uit blik

Groente en fruit in blik kom je in de meeste huishoudens wel tegen. Zo’n blikje mais, bonen of ananas is best handig wanneer je weinig tijd hebt. Maar hoe gezond is ingeblikt voedsel eigenlijk?

Onze collega’s van Gezondheidsnet gingen op zoek naar het antwoord. Duik je in de geschiedenis van groente en fruit in blik, dan kom je uit in de 17e eeuw.

In die tijd startte de Verenigde Oost-Indische Compagnie al met het conserveren van eten. Dat moest ook wel, want een reis duurde in die tijd met gemak negen maanden. Om ervoor te zorgen dat de bemanning niet verhongerde of ziek werd, werd vlees en stokvis gepekeld.

Conserveren kun je leren

Tegenwoordig zijn er naast zout diverse methoden om ongewenste bacteriën, schimmels en gisten buiten de deur te houden. Of pot. In 1810 werd het conservenblik uitgevonden en is dat veruit de belangrijkste methoden geworden om eten te bewaren.

De eerste blikjes lijken totaal niet op de moderne blikken die we vandaag kennen. Vroeger waren het onhandige, amper te openen, zware trommels. Het duurde nog een halve eeuw voordat het dunne blikje, in zijn huidige vorm, werd uitgevonden. Een opener heb je vandaag de dag amper nog nodig. Vrijwel alle blikjes hebben een lipje.

Blik beschadigd: kun je de inhoud dan nog eten?

Dat je deze blikken zolang kunt bewaren, komt doordat de inhoud met blik en al is gesteriliseerd. Hierdoor zijn alle bacteriën gedood. Is een blik beschadigd of staat het bol, dan is het niet meer helemaal veilig.

In dat geval gooi je het blik beter weg of onderwerp het aan een grondige inspectie. Kijk, ruik en proef een klein beetje of het nog eetbaar is.

Wat zegt het Voedingscentrum?

Volgens het Voedingscentrum bevatten ingeblikte groenten evenveel voedingsstoffen als onbewerkte groenten. Kijk je naar het vitaminegehalte, dan kun je beter groente uit blik eten dan groente die al een paar dagen ligt.

Let echter op fruit in siroop of sap. Bij ‘op siroop’ wordt het fruit in suikerwater bewaard. ‘Op sap’ is minder calorierijk, omdat het om eigen sap gaat. Het Voedingscentrum adviseert dus om deze beide varianten niet te vaak te nemen. Kies liever voor vers fruit of diepvriesfruit.

Hoe zit het met BPA aan de binnenkant van je blik?

Lees de rest van het artikel bij Gezondheidsnet.nl.

Of lees: waarom restjes rijst gevaarlijker zijn dan je denkt

groenten uit blik (1) - delicious gezond ongezond