10x werelds platbrood: alle soorten flatbread op een rij

In veel culturen kennen ze een vorm van platbrood. Wij maken een reis rond de wereld op zoek naar de verschillen en overeenkomsten van al die soorten platbrood.

Probeer zelf dit recept voor pizza met kerrie, bloemkool en groene peper!

10 x verschillende soorten flatbread

1. Zweeds tunnbrod

Letterlijk dun brood; het Zweedse vierkante platbrood is zacht en rolbaar. Soms met een lichte anijssmaak van venkelzaad. Zweden eten het graag met een hotdog of (geroosterde) haring en aardappelpuree. vinkocken.se

2. Lawas platbrood uit Turkije, Armenië en Iran

In Almelo staat de enige lawashbakkerij van Nederland. goudengraan.nl (online te bestellen). Ook te vinden bij sommige Turkse of midden-oosterse winkels.

Lawash eet je bij de maaltijd, bij soep of met wat kaas en peterselie opgerold als ontbijt. Voor Afghaanse lavash met sesamzaad kun je terecht bij Bakkerij Kardas op de Javastraat in Amsterdam.

3. Naan is platbrood uit Iran, Afghanistan, Pakistan en India

Een brood dat zich gewillig laat dippen in sauzen. Bij de meeste Indiase restaurants bakken ze hun naanbrood zelf, daar kun je dus vers naanbrood halen!

Met de meest heerlijke smaakmakers: knoflooknaan, licht-zoete peshwari-naan met amandel, cashew en rozijnen, of naan gevuld met aardappel, ui en specerijen.

Artikel gaat verder onder de foto

4. Chapati Volkoren platbrood uit India, Nepal, Bangladesh en Pakistan

Je gebruikt chapati als bestek om curry op te vegen: je vouwt een stukje chapati dubbel totdat je een soort tuitje hebt, dat je gebruikt als een soort lepel. Verse chapati’s krijg je ook bij een goed Indiaas restaurant.

5. Roti uit India, Pakistan, Suriname, Nepal en de Caraïben

Roti is de verzamelnaam voor alle platbroden zonder gist. De Surinaamse roti is een soort broodpannenkoek van bloem gevuld met aardappel of gele spliterwten. Gegeten met massala kip, kousenband, ei en sambal.

6. Italiaanse pizza

Ja, zelfs pizza is gewoon een platbrood gebakken met het beleg er al op. Afkomstig uit Zuid-Italië en al eeuwen bekend. De lekkerste pizza’s in Napolitaanse stijl komen uit hele hete ovens waar ze maar enkele seconden in blijven. De Napolitanen van Mangiamore & Mangiancora in Amsterdam weten hoe dat hoort!

Artikel gaat verder onder de foto

libanees platbrood | delicious

7. Flammkuchen

Wanneer de boeren in de Noord-Franse Elzas vroeger brood bakten in de houtoven, begonnen
ze met een soort pizza’s die gebakken werden in de eerste vlammen (tarte flambée of flammenkuche). Belegd met crème fraîche en fromage blanc, zout, peper, uien en spek. Om samen op te eten aan de boerentafel. Tegenwoordig is de flammenkuche een nieuwe trend die op veel menukaarten staat.

8. Libanees of Arabisch flatbread

Rond zacht platbrood uit het Midden-Oosten, gegeten bij de mezze, bij hummus, tabouleh. Je gebruikt dit flatbread om eten te pakken. Er is een Libanese flatbread-bakkerij in Nederland, Arabic bread in Almere. Je koopt het bij Turkse en Marokkaanse winkels.

9. Pitabrood

Kleine platte flatbreads in grappige ‘pocket’ vorm, ideaal om te vullen: vooral gegeten in Palestina en Israël maar ook elders in de Levant. Versgebakken het allerlekkerst. Voor echt verse pita’s: ninabakery.eu en bakapitakoning.com.

10. Mexicaans flatbread: tortilla

Letterlijk ‘kleine taart’, van oorsprong een maïstortilla maar later ook als tarwetortilla bekend geworden. Een verse maïstortilla blijft het lekkerst: diepgevroren biologische maïstortilla’s koop je via mexicaansewinkel.nl van de Tortilla Bakery in Halfweg of van Tortilleria Taiyari.

tips voor tortilla- delicious
libanees platbrood | delicious