Onze reden om op 6 januari Driekoningen te vieren draait natuurlijk volledig om de Driekoningentaart, of ‘galette des rois’ zoals de Fransen hem noemen; een ronde bladerdeegtaart gevuld met een rijke amandelcrème en een verstopt boontje.
Driekoningen is een Christelijk feest dat draait om de drie wijzen uit het Oosten – Caspar, Melchior en Balthasar. Zij volgden de ster naar Bethlehem om geschenken te brengen aan het pasgeboren kindje Jezus. Tegenwoordig is het op deze dag gebruikelijk om je kerstboom de deur uit te doen en de versiering op te bergen voor de volgende kerst. De beloning? Een dikke punt Driekoningentaart.
Galette des rois – met deze taart vier je Driekoningen
De Driekoningentaart, of ‘galette des rois’ dus, is een echte showstopper. Het is een ronde taart met twee lagen bladerdeeg, gevuld met frangipane (amandelcrème), en wordt traditioneel gedeeld met vrienden of familie. De twist? In de taart zit een (koffie)boon verstopt – tegenwoordig vaak vervangen door een kleine porseleinen figuurtje.
Wie de boon vindt, wordt voor één dag gekroond tot koning of koningin. Bij de taart hoort vaak een papieren kroon, zodat de gelukkige vinder meteen in stijl kan heersen. Dit speelse element maakt het feest perfect voor gezinnen, maar ook voor vriendengroepen die het nieuwe jaar luchtig willen beginnen.
Wist je dat de traditie geluk en voorspoed symboliseert? Volgens de regels mag de jongste aan tafel de taart verdelen, waarbij hij of zij blind aanwijst wie welk stuk krijgt. Wie weet word jij dit jaar wel de koning of koningin!
Vegan galette des rois voor Driekoningen van Enzo Pérès-Labourdette
Kookgerei
- ook nodig: standmixer met vlinderhaak, keukenmachine, taartring van 30 cm Ø, bakkwastje, 1 fève (gedroogd boontje,of koffieboontje)
Ingrediënten
- 1 basisrecept bladerdeeg, zie hieronder
vulling
- 300 g geblancheerde hazelnoten
- 160 g poedersuiker
- 30 g plantaardige boter, gesmolten
- 2 el ongezoete appelmoes
- 2 el frangelico of andere hazelnootlikeur
- 1 tl vanille-extract
om mee te bestrijken
- 2 el golden syrup
- 1 el plantaardige melk
Instructies
- Volg het basisrecept bladerdeeg maar toer het deeg nog 2 keer (stap 6 en 7 in het basisrecept). Laat na de laatste keer het deeg nog 1 uur rusten in de koeling. In totaal is het deeg dan niet 4 maar 6 keer getoerd.
- Maak intussen de hazelnootspijs door de hazelnoten, poedersuiker, gesmolten boter, appelmoes, frangelico en het vanille-extract in de keukenmachine te pulseren tot het samenkomt tot een bol spijs waarin je nog wel duidelijk de stukjes hazelnoot ziet. Door te mixen op de pulse-stand krijg je een mooiere textuur, zet de machine dus niet op een automatische stand. Vorm een bal van het spijs, verpak het in vershoudfolie en leg in de koelkast tot het deeg klaar is.
- Verwarm de oven voor op 200°C heteluchtstand. Haal het bladerdeeg uit de koelkast, snijd doormidden en leg 1 helft weer terug in de koelkast. Bestuif het aanrecht met bloem en rol het bladerdeeg uit tot een 3 mm dikke lap. Gebruik een taartring om er een cirkel uit te snijden. Leg de deegcirkel op de bakplaat met bakpapier en prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg. Haal de spijs uit de koelkast en rol uit tot een dikke cirkel van minstens 2 cm dik. Leg het spijs op het bladerdeeg. Laat rondom een deegrand van 4 cm vrij.
- Rol het overige deeg uit tot een ronde lap van 3 mm dik en leg dit over de cirkel met spijs heen. Gebruik je handen om het geheel voorzichtig wat plat te drukken en grote luchtbellen te voorkomen. Gebruik een vork om de randen van het deeg rondom de spijs goed samen te drukken. Voer deze stap netjes uit, om te voorkomen dat de galette in de oven openbarst. Gebruik dan de taartring nogmaals om de galette netjes uit te steken, als een soort reusachtige koekuitsteker. Verwijder het overtollige bladerdeeg.
- Meng in een kom de golden syrup en plantaardige melk en gebruik een kwastje om dit royaal over de galette te deppen. Gebruik de achterkant van een klein mes om de deegrand rondom goed aan te duwen. Gebruik dan de scherpe kant van het mes om een motief op te bovenkant van de galette te snijden. Doe dit voorzichtig zodat je niet door het deeg heen snijdt. Sla deze stap niet over. Het motief is mooi, maar zorgt er ook voor dat het bladerdeeg gelijkmatiger zal rijzen in de oven.
- Bak de galette ± 40 min. tot het bladerdeeg goudbruin is. Laat compleet afkoelen. Wanneer de galette is afgekoeld kun je (als je die hebt) een fève door de bodem van de galette duwen. Ik dacht vroeger altijd dat ze werden meegebakken, en dat kan natuurlijk. Maar op deze manier kun je als een ware monarchist de machtsverdeling binnen het huishouden in eigen hand houden. Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, maar ik heb het sterke vermoeden dat dit de manier was waarop mijn oma zorgde dat de kleinkinderen ‘toevallig’ steeds om de beurt koning werden.
Voedingswaarde
FOTOGRAFIE: SASKIA VAN OSNABRUGGE | STYLING: ANNEMIEKE PAARLBERG.
Vegan bladerdeeg basisrecept
Kookgerei
- ook nodig: standmixer met vlinderhaak
Ingrediënten
- 5 g fijn zeezout
- 250 g patentbloem + extra om mee te bestuiven
- 25 g plantaardige boter, gesmolten
- 200 g plantaardige boter, koud
Instructies
- Los in de kom van een standmixer met vlinderhaak het zout op in 125 ml water. Voeg bloem en gesmolten boter toe en meng op lage snelheid tot alles net samenkomt. Gebruik je hand om droge resten onder in de kom door het deeg te mengen en maak er een bol van. Mix niet te lang. Je kunt dit alles ook met de hand doen, kneed niet te lang.
- Maak met een scherp mes een paar horizontale en verticale sneden in het deeg, maar snijd niet helemaal door. Dit zorgt ervoor dat de glutenstrengen sneller ontspannen. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat minstens 20 min. rusten in de koelkast.
- Leg de koude boter op een vel bakpapier. Bedek met een tweede vel bakpapier. Vouw beide vellen bakpapier zo dat je een vierkant van ± 12×12 cm overhoudt, denk aan een klassieke badkamertegel, leg de vellen met de vouwranden naar beneden. Sla met de deegroller rustig de boter plat. Je krijgt door het vouwen van het papier een perfect vierkant boter van ± 1 cm dik.
- Je gaat nu voor het eerst de boter en het deeg samenvouwen. Ze zouden ongeveer dezelfde temperatuur moeten hebben. Niet zo koud dat ze net uit de koelkast komen, maar zeker niet lauw, want dan zal de boter uit het deeg ontsnappen. Bestuif het aanrecht met wat bloem. Rol het deeg uit tot een vierkant van ± 20×20 cm. Haal het vierkante stuk boter uit het bakpapier en leg het 45 graden gedraaid op het deeg. Zo zie je aan elke kant van de boter een driehoek deeg uitsteken. Vouw de 4 punten van het deeg naar het midden van de boter toe. De boter zit nu in een soort deegenvelopje. Knijp alle randen samen, zodat de boterplak helemaal bedekt is met deeg.
- Gebruik de deegroller om de envelop in de lengte uit te rollen. Doe dit rustig, want je wil dat de envelop 3 keer zo lang wordt maar wel dezelfde breedte behoudt. Door te hard te duwen ontstaan gaten waardoor de boter ontsnapt en het deeg niet bladert.
- Als het deeg ± 30 cm lang is, kun je de randen wat rechter trekken, waardoor je mooie hoeken krijgt. We gaan nu een ‘boekje’ vouwen. Vouw 1 uiteinde van het deeg over de lengte naar binnen toe, tot ± eenderde van de lengte. Vouw hier het ongevouwen deel overheen. Je houdt nu weer een vierkant over van ±12×12 cm in 3 lagen. Dit was de eerste toer. Je hebt nu 3 lagen boter en 6 lagen deeg. Door deze handeling te herhalen ga je zo’n 100 dunne lagen boter maken.
- Draai het ‘boekje’ een kwartslag. Laat de ‘open’ delen van het boekje naar je toe wijzen, de gesloten kanten zitten aan de zijkanten. Rol het deeg weer voorzichtig in de lengte uit tot ± 30 cm lengte. Het deeg mag dus nog redelijk dik zijn. Als dit de eerste keer is dat je bladerdeeg maakt, kun je het deeg beter te dik dan te dun rollen. Dan ben je in ieder geval verzekerd van mooie laagjes. Vouw het deeg dan weer in een boekje van 3 delen zoals je in stap 6 deed.
- Dit was de tweede toer. Als je net als ik vreest dat je zult vergeten hoe vaak je dit hebt gedaan, kun je 2 vingertoppen in het deeg duwen om 2 putjes te maken, zodat je straks nog weet waar je bent gebleven. Verpak het deeg in vershoudfolie en leg minstens 1 uur in de koelkast.
- Haal het deeg uit de koelkast en herhaal stap 6 en 7 om nogmaals 2 keer te toeren, 4 toeren in totaal dus. Denk eraan dat je altijd het deeg zo uitrolt dat de ’open’ kanten naar je toe wijzen en dat je na iedere toer het deeg een kwartslag draait. Dit zorgt dat boter minder snel uit de envelop scheurt en dat je bladerdeeg straks alle kanten op rijst in de oven. Als je deze draai vergeet zal je deeg maar 1 richting op rijzen in de oven, waardoor je raar gevormde baksels krijgt. Leg het deeg verpakt weer 1 uur in de koelkast.
Voedingswaarde
Dit recept printenHelemaal zin gekregen om te bakken? 11x galettes – ga maar rond met deze Franse taarten!