15x de beste Amerikaanse broodjes om zelf te maken

15x de beste Amerikaanse broodjes om zelf te maken
UNSPLASH

In onze ogen leven wíj in het land van de broodjes: bruine bammetjes uit het vuistje – als het even kan op de fiets! Maar waar wij vooral kaas hebben gegeten van nuchter beleggen, doen de Amerikanen er een behoorlijke schep bovenop. Het maken van sandwiches is daar tot ware kunst verheven en daarom kijken wij ‘m lekker bij ze af. Dit zijn de beste Amerikaanse broodjes! 

Deze zouden niet misstaan in een Amerikaans honkbalstadion: braadworst met bier & zachte pretzelbroodjes.

Op en top Amerikaans

Denk je aan Amerikaanse sandwiches, dan denk je aan deli’s. Royaal bevoorraadde winkels middenin een bruisende stad, propvol broodjes met allerlei lekkers. Perfect om tijdens de lunchpauze een verse portie energie te scoren! 

Reis je momenteel niet door Amerika, heb je geen deli met Amerikaans thema in de buurt of houd je er gewoon heel erg van om zelf je lunch te maken? Dan kun je je geluk op met deze lijst. Dit zijn de bekendste Amerikaanse broodjes én hun finger licking ingrediënten. Met welke lunch jij binnenkort?

De deli van delicious.

…of doe inspiratie op van eigen bodem! In de maand april verandert delicious. in een heuse deli. Van de lekkerste gevulde pasta’s tot toetjes met romige custard en van de lekkerste ei-gerechten tot noedels in soep, salade of omelet. Veel kookplezier & eet smakelijk!

Leuk om te luisteren: aflevering #45 van Wat Schaft de Podcast over sandwiches. Hoeveel Amerikaanse broodjes uit onderstaande lijst hoor jij voorbij komen?

De lekkerste Amerikaanse broodjes op een rij:

1. BLT (Bacon, Lettuce, and Tomato)

Dit is een Amerikaans broodje dat bestaat uit geroosterd brood, bacon, sla, tomaat en mayonaise. Het werd voor het eerst bekend in de jaren 1920 en is sindsdien een klassieker geworden. Nog Steefs zo’n beetje overal verkrijgbaar: van fastfood restaurants tot chique bistro’s.

Ingrediënten BLT:

  • Brood
  • Bacon
  • Tomaat
  • Sla
  • Mayonaise

2. Club sandwich

Dit is een combinatie van drie sneden geroosterd brood, belegd met kip, bacon, sla, tomaat en mayonaise. Vaak wordt ‘ie in vier puntjes gesneden, cocktailprikkers houden de losse delen bij elkaar. Het werd voor het eerst bedacht in de late 19e eeuw en is sindsdien een van de meest populaire broodjes ter wereld. Zijn naam heeft hij te danken aan de ‘clubhouses’ waar hij veelal geserveerd werd en wordt en tegenwoordig vind je een club in bijna elk café of restaurant, ook in Nederland!

Ingrediënten Club sandwich:

  • Sneetjes brood
  • Plakjes kipfilet
  • Bacon
  • Plakjes tomaat
  • Sla
  • Mayonaise

3. Reuben sandwich

Wordt gemaakt met pastrami, Zwitserse kaas, zuurkool en Russische dressing. Het werd voor het eerst geserveerd in de late 19e eeuw in New York City en is sindsdien een favoriet in delicatessenzaken en restaurants in heel Amerika. Je vindt zo’n Reuben vaak bij zaken waar koosjer eten wordt geserveerd, maar de sandwich is zelf niet koosjer: vlees en zuivel worden gecombineerd en dat is niet volgens de regels.

Ingrediënten Reuben sandwich:

  • Sneetjes brood
  • Pastrami
  • Plakjes Zwitserse kaas
  • Zuurkool
  • Russische dressing

4. Philly cheesesteak

Bestaat uit dun gesneden rundvlees, gebakken uien en gesmolten kaas, allemaal op een (stok)broodje. Het werd voor het eerst geserveerd in Philadelphia in de jaren 1930 en is sindsdien een populaire lokale specialiteit. Het is te vinden in veel sandwichwinkels en restaurants in het hele land.

Ingrediënten Philly cheesesteak:

  • Dun gesneden biefstuk (bijv. ribeye)
  • Ui, in dunne plakjes gesneden
  • Gesmolten kaas, zoals provolone of cheez whiz
  • Zacht of krokant broodje 

Wil je nog meer kaas? Maak deze broodjes met kaas en salie.

5. Cuban sandwich

Deze ken je wellicht van de film Chef! Het is een zonnige combinatie van brood, geroosterd varkensvlees, ham, Zwitserse kaas, augurken en mosterd. Het werd voor het eerst bedacht door Cubaanse immigranten in Florida en is sindsdien een populaire lekkernij in veel deli’s en sandwichwinkels in het zuiden van de Verenigde Staten.

Ingrediënten Cuban sandwich:

  • Geroosterd varkensvlees (bijv. varkensschouder), dun gesneden
  • Dun gesneden ham
  • Zwitserse kaas, in plakjes
  • Augurken, in plakjes
  • Mosterd
  • Cubaans brood, gesneden in de lengte

6. Lobster roll

Neem een zacht broodje, vul hem met vers kreeftenvlees en serveer met boter of mayonaise. De Lobster Roll is populair in de kustgebieden van New England, met name in Maine en Connecticut. Veel visrestaurants, kustmarkten en zomerseizoen-voedselstalletjes in deze regio’s serveren Lobster Rolls als een specialiteit. Het kan een leuke uitdaging zijn om de lekkerste roll te vinden, iets waar Marshall Eriksen uit How I Met Your Mother alles van af weet.

Ingrediënten Lobster roll:

  • Vers kreeftenvlees, bij voorkeur uit Maine
  • Mayonaise
  • Gesmolten boter
  • Fijngehakte selderij
  • Zout en peper naar smaak
  • Zachte hotdogbroodjes of split-top broodjes

LOBSTER ROLL

7. Grilled cheese

Zo ongeveer de makkelijkste van het stel, want je maakt hem met geroosterd brood en gesmolten kaas. Een beetje zoals onze tosti, maar dan niet samengeperst in een heet ijzer. Het is een favoriet van kinderen en volwassenen en is te vinden in bijna elk café of restaurant.

Ingrediënten Grilled cheese:

  • Brood (zoals wit, volkoren of zuurdesem)
  • Kaas (zoals cheddar, mozzarella, goudse kaas)
  • Boter (gesmolten)

Of ga gewoon voor een next level tosti: 11x tosti’s die je nog niet geproefd hebt!

8. Sloppy Joe

Een klassiek Amerikaanse broodje gemaakt met gehakt vlees, dat wordt gekruid en geserveerd met een zoete en hartige tomatensaus, geserveerd op een zacht bolletje.

Ingrediënten Sloppy Joe:

  • Gehakt vlees, bij voorkeur rundvlees
  • Ui en knoflook, fijngehakt
  • Tomatenpuree
  • Bruine suiker
  • Worcestershiresaus
  • Mosterd
  • Azijn
  • Zout en peper naar smaak
  • Zachte hamburgerbroodjes

9. Peanut butter & jelly sandwich

Is een klassieke Amerikaanse sandwich die al sinds de late 19e eeuw populair is. Het is een eenvoudige sandwich bestaande uit brood, pindakaas en jam (meestal druivengelei of aardbeienjam). Het is een geliefde en nostalgische favoriet voor zowel kinderen als volwassenen in de Verenigde Staten. Je kunt ‘m in lunchrooms, café’s en deli’s in de Verenigde Staten krijgen. 

Ingrediënten peanutbutter & jelly sandwich:

  • Wit brood 
  • Pindakaas 
  • Jam of gelei

10. French dip

Een populaire sandwich die is ontstaan in Los Angeles in de vroege 20e eeuw. Het verhaal gaat dat Philippe Mathieu, een Franse immigrant, per ongeluk een broodje in jus liet vallen terwijl hij aan het werk was in zijn restaurant. Een klant, die om een sandwich met rundvlees had gevraagd, besloot het broodje toch te proberen en vond het heerlijk: de French Dip was geboren! 

Ingrediënten French Dip:

  • Dun gesneden geroosterd rundvlees
  • Stokbrood of baguette
  • Eventueel kaas (zoals provolone of Swiss)
  • Jus om in te dippen

11. Po’ boy

Is een klassieke sandwich die zijn oorsprong heeft in New Orleans, Louisiana. Hij zou zijn naam te danken hebben aan de ‘poor boys‘: de arbeidersklasse die deze goedkope en smakelijke sandwich als lunch meenam naar het werk. Zo ‘poor‘ is hij alleen niet: zijn vulling is royaal en wordt vaak gemaakt met gefrituurde zeevruchten of vlees. Echt zo’n sandwich waar Bubba uit Forrest Gump gelukkig van zou worden. Tegenwoordig kun je ‘m krijgen in veel lokale eetgelegenheden, zoals vismarkten en restaurants die gespecialiseerd zijn in Cajun- en Creoolse gerechten.

Ingrediënten Po’ Boy:

  • Gefrituurde vis, garnalen, kreeft, kip of ander vlees
  • Lang broodje, zoals een Franse baguette
  • Dressing, zoals remoulade saus of mayonaise
  • Gesneden groenten, zoals sla, tomaat en augurken

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

12. Pulled pork:

Is zo onderhand bijna een Nederlands gerecht, dankzij de opkomende barbecue-cultuur. Toch is het een klassieke Amerikaanse barbecue-sandwich die zijn oorsprong heeft in het zuiden van de Verenigde Staten, met name in de staten zoals North Carolina en Tennessee. Traditioneel werd hij gemaakt van varkensvlees dat langzaam werd gegaard op lage temperatuur, vaak in een smoker of een barbecue, totdat het zo zacht was dat het gemakkelijk uit elkaar kon worden getrokken of ‘geplukt’. Ze zijn nog steeds populair in veel barbecue restaurants en food trucks.

Ingrediënten Pulled pork:

  • Varkensvlees (vaak schouder of procureur)
  • Barbecuesaus
  • Broodjes (zoals hamburgerbroodjes)
  • Coleslaw (koolsalade) als topping is optioneel

Of maak hem eens vega: pulled jackfruit is het nieuwe pulled pork!

13. New York City hotdog:

Amerikaanser wordt het haast niet! Deze iconische street food snack ontstond in dé stad. Hij werd voor het eerst geïntroduceerd in de late 19e eeuw door Duitse immigranten en is sindsdien uitgegroeid tot een favoriet bij Amerikaanse fastfood liefhebbers. Zo’n heet broodje is te vinden bij hotdogkarretjes en fastfood zaken in New York zelf en in veel andere grote steden over de hele wereld.

Ingrediënten New York City hotdog:

  • Worst (rundvlees of varkensvlees)
  • Hotdogbroodje
  • Mosterd
  • Ketchup
  • Gebakken ui
  • Zuurkool
  • Andere toppings naar keuze 

Of maak onze favoriet: hotdog met venkelsalade, knoflook, basilicum en salamikruim.

14. The Elvis

Geen hotdog, geen Hound Dog, nee! Dit is een decadente sandwich die zijn naam te danken heeft aan de legendarische zanger Elvis Presley. Naast zijn aanstekelijke nummers stond hij bekend om zijn voorliefde voor bijzondere combinaties van eten. Deze sandwich is niet zo wijdverspreid als sommige andere Amerikaanse sandwiches, maar je kunt ‘m soms vinden bij speciale lunchrooms, diners of foodtrucks.

Ingrediënten The Elvis:

  • Wit of bruin brood
  • Pindaakaas
  • Banaan
  • Bacon
  • Eventueel jam

Zo gek was dat idee van Elvis nog niet: pindakaas als ingrediënt in 8 recepten!

15. Monte Cristo:

Je zou hem het broertje van de Franse croque monsieur kunnen noemen, maar wél met een bijzondere twist. Het is een dubbeldeks sandwich die het toppunt vormt van de combinatie tussen zoet en hartig: je bestrooit hem namelijk met poedersuiker en – voor de liefhebbers – ahornsiroop!

Ingrediënten Monte Cristo:

  • Plakjes brood (bij voorkeur stevig wit of volkoren brood)
  • Gekookte ham
  • Kalkoen of kip (restjes van gekookte of gebraden kalkoen of kip kunnen worden gebruikt)
  • Kaas (zoals Swiss of Gruyère)
  • Eieren
  • Melk
  • Dijon mosterd 
  • Mayonaise
  • Boter
  • Poedersuiker (optioneel, voor garnering)
  • Ahornsiroop (optioneel, voor serveren)

Stiekem hebben al deze Amerikaanse broodjes iets gemeen. Wil je weten wat? Lees dan ons artikel over de gouden formule, sandwich maken: zo beleg je zelf het lekkerste broodje ter wereld!