Een goede smoothie is lekker dik, zit vol met fruit en/of groenten en is een makkelijk en gezond ontbijt, lunch of tussendoortje. Ideaal om een flinke of extra portie fruit en groenten binnen te krijgen. Dit is alles wat je nodig hebt en moet weten voor de perfecte smoothie!
Nog meer gezonde inspiratie? Ze bestaan: 19 gezonde recepten die snel klaar zijn
Blender, keukenmachine of staafmixer met hakbakje
Goed pureren doe je met bijv. een blender met hoog vermogen die ook noten, zaden, harde groenten en zelfs ijs aankan. Heb je dieniet, dan kom je een heel eind met je staafmixer. Voor kleine hoeveelheden is het hakbakje van je staafmixer ideaal.
Voor grotere hoeveelheden is een keukenmachine ook een handige tool. Maak je veel smoothies, dan kun je een speciale maker kopen. Die heeft een vermogen van 1300 watt of hoger en kan ook alle harde ingrediënten aan. Bovendien kun je de kom/kan waarin je de smoothie maakt, vaak gebruiken als handige afsluitbare beker.
Smoothies met aardbei en ander fruit
De basis van een smoothie is meestal fruit. Lekker Hollands als aardbeien, frambozen, appels, peren, perziken, pruimen, maar ook de tropische zoete ananas, mango of passiefruit zijn echte smoothie-sterren.
Vergeet vooral banaan niet, die maakt je mix lekker vol en romig. Schillen hoeft niet bij het meeste fruit met zachte schil. In en vlak onder de schil zitten waardevolle voedingstoffen en vezels. Was fruit altijd wel goed.
Welke groenten kunnen er in een smoothie?
Alle groenten die je rauw kunt eten, kunnen ook in de blender. Denk aan bladgroenten als spinazie, sla of waterkers en boerenkool. Wortelgroenten als biet, wortel maar ook bloemkool, broccoli, bimi, komkommer, courgette, worteltjes en bleekselderij doen het ook goed in smoothies.
Avocado maakt je smoothie extra vol en romig. Voor harde groenten – zoals bietjes – heb je een blender met hoog vermogen nodig. Heb je die niet, kook de groente dan eerst en laat afkoelen voor ze in je smoothie doet.
Hoe geef je smoothies extra smaak?
Gember, kaneel maar ook cacaopoeder, kurkuma en citroen geven je smoothie meer smaak. Probeer ook eens wat gemalen koriander, kardemom of ras el hanout voor een oosters accentje.
Wat verse kruiden betreft kun je ook alle kanten op. Een flinke hand basilicum, munt en koriander geven je smoothie nóg meer smaak.
Wel of geen zuivel?
Alle zuivel kan in erin. (Plantaardige) melk, karnemelk, yoghurt, kwark en ricotta. Bij dikkere zuivel voeg je soms wat extra vocht toe, zodat je smoothie goed vloeibaar blijft: water, groente en/of vruchtensap.
Water en/of sap
Gebruik je liever geen (plantaardige) zuivel? Neem dan gewoon water, fruit- of groentesap of neem kokoswater. Experimenteer met de dikte en voeg in eerste instantie niet te veel vloeistof toe.
Hoe maak je een smoothie extra voedzaam?
Je maakt ze voedzamer door granen als havermout of speltvlokken mee te draaien. Die kunnen er gewoon ongekookt in. Pluspunt: je smoothie wordt zo dik en gebonden.
Noten en zaden toevoegen
Van hazelnoot tot walnoot, van pompoenpitten tot sesamzaad: een handje noten of zaden maakt je drankje smeuïger en voller van smaak. Chiazaad en lijnzaad worden een beetje gel-achtig en maken je smoothie extra dik.
IJs in je smoothie
Een flinke schep ijsblokjes maakt je smoothie fris en meteen ook wat dikker. Zeker ’s zomers een goed idee. Heb je geen blender met hoog vermogen? Crush dan je ijs eerst in een keukenhanddoek met een paar tikken van een deegroller of stevige pan.
Extra smoothie tips
1. Eerst dit, dan dat
De messen van de blender moeten grip kunnen krijgen op de ingrediënten. Begin dus altijd met de vloeibare bestanddelen, daarop de zachtere fruit- en groentesoorten en dan de hardere ingrediënten. Met een staaf- mixer met hakbakje of keukenmachine maakt de volgorde weinig uit.
2. Bitter en zoet
In een smoothie met veel groenten heb je wat zoet nodig voor balans in de smaak. Een zoete mango geeft wat tegenwicht aan bijvoorbeeld bittere boerenkool. Wat honing of zoete dadel toevoegen kan natuurlijk ook.
3. Diepvriesfruit
Je kunt er ook goed diepvriesfruit in doen. Vooraf ontdooien hoeft niet en ’s zomers is extra ijs dan niet meer nodig. Ook groenten als erwtjes, spinazie of worteltjes kunnen zo uit de vriezer in je blender.
Smoothie recepten om meteen mee aan de slag te gaan
Liever iets warms drinken? 5x de lekkerste warme drankjes om de winter mee door te komen