Hoe weinig je er ook van gebruikt, deze mengsels van specerijen en zaden zijn goed voor je gezondheid én natuurlijk voor je smaakpapillen. Zo maak je zelf currypasta in een handomdraai!
Zo’n lepel currypasta is de perfecte hack om op een doordeweekse dag even snel, hups hups, een soep, stoof of zelfs pittig (groente)gebraad in elkaar te flansen. Vaak hoef je alleen nog wat tomaten of kokosmelk toe te voegen, een proteïne en groenten: dat is alles.
Maar bij delicious. maken we onze currypasta’s ook heel graag zelf. Je kan ze namelijk heel goed bewaren en je hebt er – naast een keukenmachine – nauwelijks iets voor nodig.
Zelf gemaakte currypasta kun je maanden bewaren in de vriezer
Hoe? Bekleed de bodem van een eierdoos met plasticfolie, schep 1 volle el pasta in vijf van de holtes, dek af met folie en vries ze in. Elk balletje pasta staat gelijk aan 2 porties.
Elke currypasta is voor 10 porties.
De basis van elke korma
Rooster 2 tl komijnzaad en 1 tl korianderzaad 2 min. in een diepe koekenpan en kieper ze in een keukenmachine. Pel 2 tenen knoflook, schil 5 cm gemberwortel en doe ze er met 1 tl garam masala, 1⁄2 tl zeezout, 2 el arachide-olie, 1 el tomatenpuree, 2 verse groene chilipepers, 3 el geraspte kokos, 2 el amandelmeel en 1⁄2 bosje verse koriander (15 g) bij. Pers er 1⁄2 citroen boven uit en maal de boel fijn. Schraap de pasta halverwege van de wand van de mengkom.
Jalfrezi
Rooster 2 tl komijnzaad, 1 tl korianderzaaad, 1 tl fenegriek- zaad en 1 tl mosterdzaad 2 min. in een droge koekenpan en kieper ze in een keukenmachine. Pel 2 tenen knoflook, schil 5 cm gemberwortel en doe ze er met 1 tl gemalen kurkuma, 1⁄2 tl zeezout, 2 el arachide-olie, 2 el tomatenpuree, 1 verse rode chilipeper en 1⁄2 bosje verse koriander (15 g) bij. Pers er 1⁄2 citroen boven uit en maal de boel fijn. Schraap de pasta halverwege van de wand van de mengkom.
Zo maak je zelf currypasta voor Thaise groene curry
Rooster 1 tl komijnzaad 2 min. in een droge koekenpan en kieper in een keukenmachine. Pel 2 tenen knoflook en 2 sjalotjes en schil 5 cm gemberwortel. Doe ze er met 4 limoenblaadjes, 2 el arachide- olie, 2 el vissaus, 4 verse groene chilipepers, 2 el geraspte kokos en 1 bosje koriander (30 g) bij. Kneus 2 stengels citroengras, gooi de buitenste blaadjes weg en doe de in stukjes gebroken stengels met het sap van 1⁄2 limoen in de machine. Maal de hele boel fijn en schraap de pasta halverwege van de wand van de mengkom.
Bekijk ook: geroosterde aardappels met aubergine
Recepten: Jamie Oliver