wat is pinsa en wat kun je er allemaal mee?

wat is pinsa en wat kun je er allemaal mee?
Studio Philippi

‘Ik ga vanavond even lekker pinsa eten’. Zou deze lekkerbek zich verspreken en pizza niet goed uitspreken? Nou nee, want pinsa bestaat echt. Het is een oud Romeins flatbread-achtig neefje van de pizza en goed gebakken, is het volstrekte glorie.

De toppings zijn vergelijkbaar met die van pizza en bestaan meestal uit een combinatie van tomaat en mozzarella als basis. Toch zou de serieuze pinsa-enthousiast beweren dat een pinsa gemakkelijker te verteren is – en daarmee gezonder – dan de gemiddelde pizza. En dat komt niet door de tomaten, niet door de extra rucola of het zoutgehalte, maar door… het deeg.

Ceci n’est pas une pizza

Het deeg van een pinsa verschilt van pizzadeeg op de volgende manieren. Ten eerste ondergaat het een langer fermentatieproces van zo’n 72 uur, terwijl pizzadeeg meestal in 48 uur of minder klaar is. Daarnaast wordt er geen suiker toegevoegd aan het deeg en is de vorm aanzienlijk anders. Pinsa wordt uitgerekt tot een ovale, flatbread-achtige vorm. Tot slot wordt het tarwemeel van het deeg verrijkt met rijst, soja en speltmeel. Wow, wat?

Die verschillende samenstelling zorgt ervoor dat de korst lekker knapperig wordt, terwijl de binnenkant luchtig op en neer deinst als een kussen. Niet gek dat deze specialiteit steeds populairder wordt. De korst heeft een aangename lichtheid en het mondgevoel is heel anders dan dat van pizza.

Zo smaakt het

En de smaak? Die is dankzij het lange fermentatieproces net een beetje zuurder en aardser zonder te overheersen. Goed om te onthouden: de korst moet er vandoor gaan met alle aandacht, waardoor het belangrijk is dat de toppings niet overheersen. Houd het simpel en ga voor verser dan verse seizoensingrediënten.

Meerder wegen naar… pinsa

In Rome, de geboorteplaats van pinsa, is de heropleving van het oude flatbread niet te stoppen. Er is zelfs een Pinsa Romana Original Association (alleen in Italië), die de kwaliteit waarborgt.

Snelle pinsa met pistachepesto

aantal 2 | Borrelhapje, hapje, hapjes, lunch, lunchgerecht | doordeweeks, weekend | italiaans |
Pinsa combineert het beste van pizza én focaccia. De luchtige bodem beleg je net als pizza en bak je in de oven. Lunchgerecht of antipasti ( 2-4 personen).
Kooktijd10 minutes
oven10 minutes
Totale tijd20 minutes

Ingrediënten

  • 2 el pistachepesto, zie recept links + extra voor erover
  • 1 pinsabodem, koelvers
  • 1 bol buffelmozzarella, ±125 g, in stukjes gescheurd
  • 50 g coppa di Parma
  • handvol rucola
  • 1 el gezouten gepelde pistachenoten, grof gehakt

Instructies

  • Verwarm de oven voor 220ºC. Verdeel de pistachepesto over de pinsabodem. Beleg met de mozzarella. Bak de pinsa in de oven in ± 10 min. goudbruin en knapperig.
  • Neem uit de oven en verdeel de coppa losjes over de pinsa. Schep er evt. wat extra pistachepesto op. Bestrooi met de rucola, pistachenoten en peper naar smaak.

Voedingswaarde

calorieën: 385kcal
eiwit: 17g
vet: 24g
koolhydraten: 24g
auteur: delicious.
Studio Philippi
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
pesto van pistache
Tip: Bewaar je pistachepesto onder een laagje olijfolie op een koele plek.
naar recept
Pinsa met buffelmozzarella, coppa en pistachepesto_preview

Bekijk ook: brownies met miso-karamel en tahini