wasabi mayonaise: zo maak je het zelf

Neem échte wasabi als je wasabi mayonaise maakt en proef niet alleen die scherpe, maar ook de specifieke, bijzondere smaak. Let op dat je geen nepspul koopt van mieriks-wortel, mosterdpoeder en groene kleurstof.

Kookboekenschrijfster en columnist Eva Posthuma de Boer: ‘Lang voor de poké bowl in elk hip eetcafé op het menu stond, maakte mijn dochter al een gerecht dat er in alles op leek. De poké bowl avant la lettre zeg maar, die wij deconstructed sushi noemden. En die we zo zijn blijven noemen, ook al heet het inmiddels alom poké bowl.’

Poké bowl = kom kom

‘Overigens is die benaming volgens de uitvinders van het gerecht, de Hawaiianen, niet juist. Zij noemen het poké, Hawaiiaans voor kom. Letterlijk betekent poké bowl dus kom kom. In de kom kom kan alles uit de groentela− komkommer uiteraard en knollen, penen, kolen, bladgroenten, tomaten, wat je maar in huis hebt.’

‘Vis erbij, eitje, tofoe of tempeh, keuzes te over. Maar onontbeerlijk is wasabi-mayonaise. Nu maakt natuurlijk any mayonaise rauwe bonen zoet, zo kun je mij ook wakker maken voor Mexicaans getinte mayo met jalapeño of chipotle, maar in de Aziatische hoek is wasabi het geheim. Wasabi is in Japan inheems maar wordt inmiddels wereldwijd gekweekt, zelfs in Nederland, zie dutchwasabi.nl.’

In onze GREEN-special lees je een interview met de ondernemer achter Dutch Wasabi. Bestel het magazine hier!

Voor wasabipastagebruiken we het stamgedeelte van de plant, maar ook debloemen, bladeren, bladstengels en wortels zijn eetbaar.

Recept wasabi mayonaise

Meng 1 el sushi-azijn, ½ el sojasaus, 3 el mayonaise en ½ tl wasabipasta.

per eetlepel ± 109 kcal / 0 g eiwit / 11 g vet / 2 g kh

Wasabi mayo tips

Sta je in de fik door teveel wasabi, adem dan uit door je mond en in door je neus, zo komen de irriterende stoffen niet in je longen.

Ook lekker met wasabi-mayonaise: groentetempura, tartaar van bietjes of van rauwe tonijn, met komkommer in het zuur en avocado.

Je kunt in plaats van wasabipasta ook wasabipoeder nemen, dat is veel langer houdbaar. Mengen met wat water en klaar ben je. Wasabi-mayonaise is, met welke wasabi dan ook, gekoeld ongeveer een week houdbaar.

Lees ook: gepekelde eidooier: hét kookexperiment voor je weekend

wasabi mayonaise