Rosbief, varkensschouder of lamsbout: een groot stuk vlees is altijd een showstopper voor feestelijke diners. Vlees braden in de oven moeilijk? Juist niet! Je kunt het vlees een dag van tevoren al helemaal preppen.
Op de dag zelf hoef je eigenlijk alleen nog maar de oven aan te zetten. Check deze tips voor een perfect resultaat van je groot gebraad.
Bekijk ook: 54 kerstrecepten met vlees: klassiekers van Boeuf bourguignon tot Zwezerik
Zo doe je dat: een groot stuk vlees braden in de oven
1 Laat vlees altijd op kamertemperatuur komen voor het in de oven gaat
Reken op 30 min. tot 2 uur (afhankelijk van de grootte). Vlees dat direct uit de koelkast komt, heeft in de oven veel langer nodig om gaar te worden. Zo kan de buitenste laag droog worden en zelfs verbranden voor de binnenkant op temperatuur komt.
2 Verwarm de oven op tijd voor vlees braden in de oven
Stel die ± 20 graden hoger in dan in het recept staat. Bij het opendoen van de oven koelt je oven snel af en zo heb je meteen een goede start.
3 Gebruik de juiste pan: een niet te hoge braadpan of braadslee
Zet een rekje op de bodem zodat de hete lucht goed kan circuleren, de onderkant niet verbrandt en eventueel vet kan afdruipen.
4 Investeer in een keukenthermometer
Steek die tot in de kern van het vlees, zorg ervoor dat de punt van de thermometer geen bot raakt. Check op delicious- magazine.nl/kerntemperatuur welke temperatuur het vlees moet hebben.
5 Bestrijk vlees met olie, boter of een ander vet, bedruip (mager) vlees tijdens het braden regelmatig
Zo droogt het minder uit én voeg je extra smaak toe.
6 Braad het vlees voor een mooi bruine korst eerst op een hoge temperatuur in de oven of pan
Braad het vlees dan verder gaar in de oven.