Tips & tricks: kerstkalkoen bereiden doe je zó

Een kalkoen staat altijd superfeestelijk op de kersttafel. En met onze tips en tricks wordt het zeker een succes. Wij geven je de ideale braadtijd, handige vuistregels, welke vulling je het beste kunt gebruiken en een stappenplan hoe je de kalkoen aansnijdt!

Braadtijden
Aan de hand van deze braadtabel kun je precies bepalen hoe lang de kalkoen nodig heeft en kom je niet voor verrassingen te staan.

kalkoen

Handige vuistregels: 

  • Reken bij een temperatuur van 180-190°C per pond gewicht meer, telkens 20 min. extra oventijd.
  • Reken voor de eerste kilo standaard 1 uur en geef voor elke 500 g meer 20 min. extra braadtijd.
  • Reken bij een slow temperatuur van 120°C per pond gewicht meer, telkens ± 1 uur extra oventijd.

Voorsprong met warme vulling
Het duurt lang voor de vulling – in de kalkoen – warm wordt. Een warme vulling geeft wel beter z’n smaak af dan een koude, waardoor het kalkoenvlees heerlijk op smaak komt. Verwarm daarom de vulling voor in een braadpan met wat olie en vul er de kalkoen mee.

In 5 stappen easy kalkoen aansnijden
Volg dit stappenplan om je kalkoen, in het bijzijn van je gasten, keurig aan te snijden. Tip: oefen eerst een paar keer op een kip!

Stap 1.
Gebruik je hand (met een doek) in plaats van een vork ter ondersteuning. Een vork maakt gaatjes in het vlees en is veel minder stabiel.

Stap 2.
Verwijder al het touw.

Stap 3.
Plaats het mes tegen de zijkant van de kalkoen en verwijder een hele poot.

Stap 4.
Zet druk op het gewricht tussen de drumstick en het bovenbeen om deze twee delen te scheiden. Herhaal aan de andere kant en je hebt twee drumsticks en twee dijtjes.

Stap 5.
Schep een evt. vulling uit de holte.

kalkoen