Zelfgemaakte kippenbouillon is zó veel lekkerder dan kant-en-klare. Je moet er even de tijd voor nemen, maar met een goede kippenbouillon geef je veel gerechten extra smaak. En: je geeft je weerstand er ook nog eens een boost mee.
Onze 10 ultieme tips met kippenbouillon:
1. Bewaar kippenbouillon ingevroren in ijsblokvormpjes en daarna los in een zakje zodat je altijd een ‘bouillonblokje’ bij de hand hebt.
2. Kook rijst, aardappels, polenta of couscous in kippenbouillon voor extra veel smaak.
3. Gebruik kippenbouillon om aardappelpuree smeuïger te maken.
4. Neem flink gezouten kippenbouillon als pekel voor je volgende gebraden kip.
5. Als basis voor stoofgerechten smaakt homemade kippenbouillon het beste.
6. Groenten als worteltjes, erwten etc. geef je een extra boost door ze te koken in kippenbouillon.
7. Maak je eigen snelle noedelsoep met snelkokende kokende noedels, kippenbouillon en extra kruiden.
8. Je maakt nooit meer risotto met een bouillonblokje als je hem eenmaal hebt gemaakt met eigen kippenbouillon.
9. Kook je kippenbouillon flink in (tot eenderde van de hoeveelheid) tot een fond die je inzet voor saus en soep. Voeg daarvoor nog geen zout toe aan de bouillon en verwijder het vet.
10. Als je echt veel tijd hebt, kook je je bouillon in tot glace. Voeg dan nog geen zout toe aan de bouillon en verwijder het vet. Na nog verder inkoken wordt de vloeistof dan dik en stroperig. 1 liter bouillon levert ± 100 ml glace op, maar één druppel doet al wonderen. Glace is prima 1 tot 2 weken houdbaar in de koelkast.
Het recept voor kruidige kippenbouillon vind je hier.
Receptuur: Dosia Brewer. Tekst: Redactie delicious. Beeld: Eric van Lokven