cake invriezen of andere baksels bewaren? Zo blijven ze extra lang lekker!

cake invriezen of andere baksels bewaren? Zo blijven ze extra lang lekker!
RECEPT; JO BARRETT | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT | STYLING: DAVID MORGAN.

Ben je dit weekend helemaal losgegaan in de keuken en zit je nu met een flinke stapel cake, brownies of koekjes? Of wil je vooruit bakken zodat je altijd iets lekkers in huis hebt? Geen zorgen!

Of je nu een cake wilt bewaren voor later, brownies invriest als voorraadje, of iemand een zelfgebakken verrassing cadeau wilt doen: wij vertellen je precies hoe je baksels vers houdt.

Cake bewaren: wat werkt het beste?

Versgebakken cake is natuurlijk het allerlekkerst, maar gelukkig kun je ‘m prima bewaren. Hoe je dat doet, hangt af van hoe lang je de cake wilt bewaren.

  • Op kamertemperatuur: wil je de cake binnen een paar dagen opeten? Verpak ‘m dan luchtdicht in plasticfolie, aluminiumfolie of een afsluitbare bak. Zo blijft hij tot een kleine week vers en smeuïg.
  • In de koelkast? Liever niet! Cake bewaar je beter niet in de koelkast. Hierdoor droogt hij sneller uit, en dat is natuurlijk zonde.
  • Cake invriezen: wil je langer genieten van je cake? Dan is invriezen een topidee! Laat de cake volledig afkoelen en verpak ‘m luchtdicht in plasticfolie of een afsluitbare diepvriesbak. Zo blijft hij tot 3 maanden goed.

Extra tip: Je kunt de cake ook in plakjes snijden en per stuk invriezen. Handig als je af en toe een stukje wilt ontdooien! Laat de cake ontdooien op het aanrecht, niet in de koelkast, zodat hij lekker smeuïg blijft.

Brownies bewaren: wat werkt het beste?

Ook brownies en koekjes blijven langer lekker als je ze op de juiste manier bewaart.

  • Brownies bewaren: door hun smeuïge structuur kun je brownies het beste luchtdicht verpakken in een plastic trommel of aluminiumfolie. Zo blijven ze een paar dagen heerlijk zacht. Wil je ze langer bewaren? Invriezen werkt perfect! Wikkel de brownies per stuk in bakpapier en bewaar ze in een afgesloten diepvrieszak. Ze blijven tot 3 maanden goed in de vriezer.
  • Koekjes bewaren: knapperige koekjes bewaar je het beste in een metalen koektrommel om ze lekker krokant te houden. Extra tip: leg een bakje rijst in de trommel, dit helpt om vocht op te nemen en voorkomt dat de koekjes zacht worden.
  • Koekjesdeeg bewaren: wist je dat je koekjesdeeg ook kunt bewaren? Luchtdicht verpakt blijft het een paar dagen goed in de koelkast. Wil je er langer van genieten? Vries het deeg in! Je kunt het in een bol bewaren of alvast koekjes uitsteken en die invriezen. Je bakt ze dan rechtstreeks uit de vriezer af—voeg gewoon 2-3 minuten extra baktijd toe.

Leuk, zo’n cake bewaren, maar hoe maak je ‘m nu weer lekker vers?

Heb je een ingevroren cake of brownie ontdooid en wil je die nét dat beetje extra geven? Warm ‘m dan kort op in de oven (op lage temperatuur) of geef een brownie een paar seconden in de magnetron voor een heerlijk smeuïg resultaat.

Dus met de juiste bewaartips geniet je extra lang van je zelfgebakken lekkernijen! Of je nu iets op voorraad wilt hebben voor onverwacht bezoek of een kraamcadeautje bakt voor een vriendin: cake, brownies en koekjes kun je perfect bewaren of invriezen. Tijd om je vriezer te vullen, bijvoorbeeld met een van deze heerlijke recepten!

brownies met misokaramel & tahini
Zoet, zout, bitter, umami… Deze brownies hebben het allemaal. Zie daar maar eens vanaf te blijven.
naar recept
brownie
havermout-wortelcake met citroenroom
Zo'n havermout-wortelcake is niet te zoet en dus ook perfect als feestontbijt. Wil je nog iets extra's? Doe er een dot luchtige citroenroom op.
naar recept
citroen-muntsiroopcake met blauwe bessen
Bak eens een boerencake met blauwe bessen en een te lekkere citroen-muntsiroop. Heel fris en verrassend! Psst… voor een extra zonnig gevoel gaat er ook nog een vleugje kokos door het beslag.
naar recept
chai-brownies met kardemom-karamelsinaasappels
Als er om 4 uur wat zoets uit de testkeuken komt, zijn we blij. Helemaal happy werden we van deze chai-brownies met kruidige sinaasappels en een flinke dot dikke Griekse yoghurt erop.
naar recept
chai-brownies-delicious
citroen-maanzaadcake
Een citroenige allemansvriend die je heel snel in elkaar draait. Met een vleugje kurkuma in het beslag maak je de cake extra geel, leuk voor speciale gelegenheden.
Wat je nog meer met jam kunt doen, buiten op je brood smeren
naar recept
citroen-maanzaadcake
macadamia-frambozenblondies met witte choco
Warme, versgebakken brownies zijn onweerstaanbaar. Maar als je je weet in te houden tot de volgende dag — moeilijk, moeilijk, moeilijk — ontdek je dat de smaak nóg intenser is en je de afzonderlijke ingrediënten beter proeft. Deze 'blonde' variant tjokvol geroosterde macadamianoten en witte chocolade kun je vandaag nog de oven in schuiven.
naar recept