taart decoratie: onze favoriete manieren om een taart iets extra’s te geven

Een goede taart heeft amper iets aan decoratie nodig, als je het ons vraagt. Wij zetten het liefst de smaak en ingrediënten centraal en dus kiezen we voor déze taart decoraties als we een taart extra mooi willen maken.

Hieronder vind je wat inspiratie.

1. Verse bloemen

Wil je een wow-effect, ga dan voor verse bloemen. Het is wel belangrijk om de juiste bloemen te kiezen die veilig zijn voor consumptie. Denk aan viooltjes, rozen of lavendel. Zorg ervoor dat de bloemen biologisch geteeld zijn en vrij van pesticiden.

Plantjes die je hebt gekocht bij de supermarkt, bouwmarkt of het tuincentrum zijn dus in de meeste gevallen niet geschikt, tenzij biologisch. Pesticide Action Network (PAN) deed vorig jaar een steekproef en kocht 12 planten bij drie verschillende tuincentra. In de 12 monsters werden 42 verschillende bestrijdingsmiddelen gevonden, waaronder verboden en zeer schadelijke pesticiden voor bijen en insecten (bron: Een Vandaag).

Met wat oefening en creativiteit kun je prachtige, eetbare kunstwerken maken die net zo heerlijk smaken als ze eruitzien. Vaak heeft je taart helemaal niet veel nodig.


2. Kies een mooie cakevorm

Van klassieke ronde vormen tot creatieve, unieke ontwerpen: de keuze van je cakevorm kan het verschil maken tussen een eenvoudige cake en een blikvanger die voor ‘oh’s’ en ‘ah’s’ zorgt.


3. Geef fruit een hoofdrol

Misschien wel de makkelijkste manier om een taart met kleur en wow-effect te geven. Kies vers, rijp fruit dat past bij de smaak van de taart, zoals aardbeien, frambozen, bosbessen of citrusvruchten. Zorg voor genoeg ruimte, zodat de onderliggende taart of cake nog zichtbaar is.


4. Saus, toppings en extra smaak

De juiste topping kan het verschil maken tussen een goed en súperlekker resultaat. Natuurlijk kun je gaan voor slagroom of glazuur, maar er zijn meer opties. Idealiter kijk je naar wat er past bij de textuur, kleur en smaak van je taart. Zo heeft een goede lemon-meringue het zoet van de meringue ook echt nodig om tot een goede balans te komen. En zo houdt een wat luchtige cake juist weer van een romige topping.

De citroen-yoghurtcake linksboven wordt éxtra aantrekkelijk dankzij de hangop en citroensiroop on top. Hier wil je toch meteen je tanden in zetten? Less in dit geval écht wel more. Zorg voor een juiste balans. Je wil geen topping die er prachtig uitziet, maar vervolgens té overheersend is. Als je onze delicious. bakrecepten volgt, komt dat helemaal goed. Deze zijn uitvoerig getest. Wil je zelf experimenteren? Laat je dan leiden door je smaakpapillen.


6. Praliné

Praliné is een heerlijke manier om je taart naar een hoger niveau te tillen. Het is een mengsel van gekaramelliseerde noten en suiker. Zo voeg je een rijke, krokante structuur en diepe smaken toe. Je kunt alle kanten op. Ga je voor hazelnoten, amandelen, pistache of toch pecannoten? Je kunt je taart helemaal inpakken met praliné, maar bij delicious. houden we van een meer nonchalante aanpak zoals hierboven.


6. Motieven & opspuiten

Wat heb je nodig? Een goede spuitzak, wat verschillende spuitmondjes en optioneel: een stabiele draaitafel. Er zijn talloze spuittechnieken die je kunt leren. Van simpele toefjes tot de meest ingewikkelde rozetten. Begin eens met een simpel patroon, dat is vaak al erg mooi.

Kijk maar naar de foto rechts. Voor dit effect spuit Rutger een rij dotjes crème boven elkaar en strijkt deze naar 1 kant schuin af met de bolle kant van een lepel. Klinkt eenvoudig, en dat is het ook. Het hele recept lees je hier.

Ook een ruitpatroon van bijvoorbeeld deeg is zo gemaakt. Wil je jezelf uitdagen, dan kun je hieronder en op YouTube en Instagram talloze video’s vinden voor inspiratie. Ook in kookwinkels vind je talloze soorten uitsteekvormen om van je baksel een ware bloementuin van deeg te maken.

taart decoratie kerst 2022 sinaasappel-maanzaadtaart van Rutger