VIDEO | delicious. helpt: taart versieren

Het vlechtwerk op taarten ziet er altijd prachtig uit! Met deze handige video ga je straks zelf aan de slag met een blaadjesstaart, vlechtjestaart óf een spiraaltaart. 

 

 Versiering blaadjesstaart

Rol 1/3 van het deeg uit tot een lap ± ¼ cm dikte. Snijd 1 reep van ± 6 cm en de rest in repen van ± 4 cm. Snijd driehoekjes uit de repen en kerf heel voorzichtig in met een mesje. Leg eerst de grote driehoeken neer op de taart met de punten iets over de buitenkant. Leg dan de kleine driehoekjes iets overlappend neer met de punt tussen twee van de grote driehoekjes. Werk zo naar de binnenkant van de taart toe

* Versiering vlechtjestaart

Verdeel 1/3 van het deeg in 8 stukken. Maak 1 stuk wat groter dan de anderen. Verdeel de kleinere stukken in drieën. Rol de drie delen uit slangetjes tot ± 25 cm en maak er 8 vlechtjes van. Knip eenstuk bakpapier in een cirkel van 20 cm ø en leg op een stevige ondergrond die straks in de vriezer kan. Maak een mooi raster van de 7 kleinere vlechtjes op het bakpapier en vries ± 30 min. in.  

Leg het bevroren raster op de taart en leg de laatste lange vlecht op de rand.

* Versiering spiraaltaart

Rol 1/3 van het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een rechthoek van 20 x 10 cm en 3 mm dik. Snijd in ± 20 reepjes van 20 cm lang. Leg de reepjes al draaiend op de taart. Werk van de buitenkant naar de binnenkant. Maak van het overgebleven taartdeeg eventueel een roosje en zet in het midden.

Gehele recept: 

taart (voor 6-8 personen)

gebak (6 personen)

750 g (diepvries)bramen of frambozen of ontpitte kersen
110 g fijne kristalsuiker + 1 el om te bestrooien
240 g bramen-, kersen- of frambozenjam
1 opgehoopte el maïzena
1 1/2  ei, losgeroerd met 1 el water room voor erbij

deeg
70 g bloem
3 el poedersuiker
¼ tl zout
60 g koude boter, in blokjes
± 3 el ijskoud water
ook nodig: bakvorm of ovenschaal van 20 cm ø en 3 cm hoog, ingevet

Doe voor het deeg de bloem met de suiker, het zout en de boter in de keukenmachine en pulse tot kruimels. Voeg 2 el water toe en pulse nog even door. Neem uit de kom en vorm in een bal. Voeg eventueel wat water toe als het deeg te droog is

Rol 2/3 van het deeg uit tot een ronde lap van 3 mm dik en bekleed hiermee de bodem en wand van de bakvorm. Prik in met een vork. Zet al het deeg 30 min. in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180ºC. Bekleed de vorm met deeg met een stuk bakpapier en doe er een steunvulling in. Bak in het midden van de oven ± 15 min. Neem uit de oven, verwijder steunvulling en bakpapier. Bestrijk de bodem met wat van het losgeroerde ei en bak nog 5 min.

Kook intussen in een steelpan de bramen met de suiker, jam in 15-20 min. stroperig in. Meng in een kleine kom de maïzena met wat water tot een glad papje, voeg dit toe en laat al roerend in 4 min. binden. Neem van het vuur. Laat afkoelen.

Schenk de vulling op de deegbodem in de bakvorm. Breng de versiering aan*, bestrijk het deeg met wat losgeklopt ei, bestrooi met suiker en zet 1 uur in de diepvries

Verwarm de oven voor op 200ºC. Zet op een bakplaat. Bak 30 min. tot het deeg licht kleurt. Schakel de oventemperatuur terug tot 180ºC en bak de taart nog 30 min. Laat 30 min. rusten. Serveer met room.

Bereiden ± 50 min. / rusten koelkast en diepvries ± 2½ uur / afkoelen ± 45 min. / oven ± 1 uur  / rusten na bakken 30 min.

 

vlechtwerk