zo maak je spruitjes minder bitter (en ook witlof, artisjok en andere groenten)

Geen fan van bittere groenten zoals witlof, radicchio, tuinbonen, spruitjes of artisjokken? Er zijn allerlei trucjes om ze minder bitter te maken.

Wist jij dat of spruitjes wel of niet lust voor een groot deel te maken heeft met je genen? Eén specifiek gen zorgt ervoor dat je de bittere smaak in groente proeft. 25 procent van de mensheid heeft het gen niet, en proeft het bittere dus ook niet. Briljant toch? Voor de 75 procent die geen zin heeft in bittere groenten, lees even verder!

Het spruitjesseizoen loopt van augustus tot maart. Wil je zeker weten dat jouw spruiten supervers zijn? Pak dan de meest stevige, felgroene exemplaren uit het schap. Door ze te stomen, blijft de meeste vitamine C behouden én zijn de spruitjes lekker smaakvol. Kook je ze te lang, dan ruik je ook de bekende spruitjeslucht.

Wist je dat je trouwens maar 4 spruiten hoeft te eten om aan je dagelijkse hoeveelheid vitamine C te komen? Spruitjes zijn dus hartstikke gezond. Wil je dat je kinderen hun bord leeg eten, dan kun je dit gegeven misschien beter niet met ze delen.

Een alternatief voor groene spruitjes zijn paarse spruitjes. Deze zijn – jawel minder bitter – milder, zoeter en nootachtiger van smaak.

4 manieren om spruitjes en andere groenten minder bitter te maken

1. Rooster of bak de groenten, dan komen er natuurlijke suikers vrij die karamelliseren waardoor je groenten zoeter smaken.

2. Voeg wat extra zout toe aan je groenten. Zout bindt zich aan bittere smaakcomponenten en maskeert de bittere smaak.

Pikante spaghetti met kipgehakt, geroosterde spruiten en maanzaad

3. Voeg sterke smaken als blauwe kaas of specerijen toe, dan is de bittere smaak minder overheersend.

4. Gebruik een extra scheutje room of klontje boter om spruitjes minder bitter te maken, want vet zorgt ervoor dat je de bittere smaak minder goed proeft.

Spruitjes recepten (met spruitjes die je niet meteen ziet):

spruitjesgratin met aardpeer & bechamel met kaneel en rozemarijn
Spruitjes combineren heel goed met een aardse wintergroente als aardpeer. En als je ze zo bereidt, onder een comfy dekentje van bechamel en rozemarijn, lust iedereen spruitjes! Je zou er zelfs een handje kaas aan kunnen toevoegen.
naar recept
spruitjesgratin
spruitjesgnudi met salie-knof-chili-boter & parmezaan
Culinair redacteur Merijn Tol zag hoe spruitjes waanzinnig goed groeien in de vruchtbare grond van Goeree-Overflakkee en bekijkt ze nu met andere ogen. Ze nam een grote zak spruiten mee en stopte ze in zelfs in ultraverse groene gnudi. Conclusie? Nieuwe liefde voor spruitjes.
Gnudi betekent 'naakt' in het Italiaans. En dat is ook precies wat het is: een ravioli van ricotta, dus zónder pasta. Ofwel: een uitgeklede variant. Denk gnocchi, maar dan zonder aardappel.
naar recept
gnudi met spruitjes
spruitjes-boerenkoolstamp met worst
delicious.friend Janneke is gek op verwarmende eenpansgerechten. Easy voor een doordeweekse dag en als je dan ook nog eens 2 groenten met elkaar kan combineren die je normaal niet snel samen ziet, is het extra leuk!
naar recept
stamppot recepten

Lees ook: kun je courgette ook rauw eten?

spruitjes minder bitter