scamorza: smoky mozzarella, maar dan beter

Grote kans dat je deze gerookte Italiaanse krachtpatser al eens hebt geproefd, maar niet hebt geregistreerd wat het eigenlijk was. Daarom een klein lesje scamorza!

Niet zo’n fan van rooksmaak, maar wel van Italiaanse kaas? Dan is deze lijst voor jou: burrata! 17x onze favoriete gerechten

Hoe wordt scamorza gemaakt?

Net als mozzarella wordt deze kaas gemaakt door kaaswrongel te verhitten en dan te kneden tot er lange strengen van getrokken kunnen worden. Pasta filata heet deze techniek. De strengen worden tot bolletjes gevormd en met een touwtje opgebonden tot de kenmerkende peervorm.

Scamorza is koemelkkaas en komt uit Puglia en Calabrië in Zuid-Italië.

En hoe smaakt het?

Scamorza wordt net zo gemaakt als mozzarella, maar droogt en rijpt na het maken 2 weken en is daardoor iets droger en steviger. Dat drogen en rijpen zorgt ook voor een stevige (eetbare) korst en een sterkere smaak.

Scamorza affumicata – gerookte scamorza – is het meest bekend. Na het rijpen wordt de kaas licht gerookt op beukenhout en krijgt zo een subtiele rooksmaak en een gouden tint.

Combineer scamorza eens op deze manier

Scamorza – minder nat dan mozzarella – is ideaal op zelfgemaakte pizza. De bodem blijft veel knapperiger. Gebruik je scamorza affumicata dan krijg je ook nog die lekkere rooksmaak. Rasp de kaas op het laatst door risotto, maak er geurige bechamelsaus van voor in de lasagne.

Haal plakken door losgeklopt ei, dan door polenta en bak ze in wat olie tot de buitenkant net knapperig is en de binnenkant smelt. Of probeer deze supereenvoudige klassieker: leg een paar plakken in een ovenschaal in een hete oven en bak tot de kaas is gesmolten. Top af met prosciutto en serveer met brood en salade.

Meer leren over de Italiaanse keuken?

Op de Italiaanse keuken raak je nooit uitgekeken. Volg een van de delicious.academy-cursussen die je even meenemen naar dit heerlijke land. Bereid de lekkerste pasta’s met Roberta of maak samen met Rutger Italiaanse zoete broodjes. Gewoon online, vanuit je eigen keuken. Vanaf 19,95! Bekijk hier alle Italiaanse cursussen.

Lees ook: geeft kefir je superkrachten? Alles over het drankje

scamorza