vlees of vis roken op de bbq: zo pak je het aan

Alles wat je op de bbq maakt, krijgt een lekkere grillsmaak. Maar een vleugje rook van smeulend hout geeft groenten, vlees of vis nóg meer smaak. Om te roken heb je geen houtskool-bbq nodig, op een gas-bbq met een goed sluitende deksel gaat het ook

Welk hout gebruiken voor roken op de bbq?

Om te roken op de bbq heb je goed hout nodig. Gebruik alleen onbehandeld hout. Geïmpregneerd of geverfd hout geeft bij verbranding giftige stoffen af. Je kunt bij tuincentra en kookwinkels allerlei houtsoorten kopen om te roken.

Elke houtsoort geeft een andere smaak. Zo geeft appelhout bijvoorbeeld een milde, iets zoete rook en is het rook van eikenhout stevig van smaak. Kies dus een houtsoort die past bij wat je gaat maken.

Hoe groot moeten de stukken hout zijn?

Niet alleen houtsoort is belangrijk, ook het formaat doet ertoe. Gebruik houtsnippers als datgene wat je wilt gaan roken snel gaar is. Bij grotere stukken hout duurt het langer voordat er rook ontstaat, maar het hout blijft langer roken. Ook hardhout zoals eikenhout blijft langer smeulen.

Grotere stukken (hard)hout zijn daarom perfect als je iets wilt roken wat meer tijd nodig heeft (low & slow). Heel fijne rookmot is niet geschikt voor gebruik op de bbq. Omdat het zo is opgerookt, is het beter geschikt voor kort roken in een rookpan of wok.

Moet je hout weken in water voordat je gaat roken op de bbq?

Droog hout brandt snel en produceert nauwelijks rook. Week kleinere stukken hout minstens 1 uur in water voordat je gaat roken. Houtsnippers hebben aan ± 30 min. genoeg. Grote stukken hout hoef je helemaal niet te weken.

roken bbq
Unsplash

Hoe lang van tevoren moet je de bbq aansteken?

Begin minimaal een half uur eerder met het aansteken van de bbq. Pas als je geen vlammen meer ziet en de kooltjes wit uitslaan, kun je van start.

Als je grotere stukken wilt roken en zeker een paar uur bezig bent, is het handig om nu ook een tweede lading kolen (en later eventueel een derde lading) aan te steken. Dat doe je in de starter, in een aparte hittebestendig bak of tweede bbq. Zo kun je telkens opnieuw wat hete kolen op je bbq leggen.

Hoe rook je op een bbq?

Schuif de withete kolen naar één kant van de bbq en leg grotere stukken hardhout direct op de kolen. Gebruik voor kleinere stukjes hout een speciaal rookbakje of een aluminium bbq-bakje.

Prik gaten in de bodem van het bakje, leg het hout erin en zet op het rek boven de hete kolen. Zet eventueel een aluminium bbq-bakje met water naast je bakje met hout. Dit zorgt voor vochtige lucht en een iets constantere temperatuur.

Leg vlees, vis of groenten aan de kant van de bbq zonder kolen en rook afgedekt tot het vlees, vis of groente gaar zijn en lekker rokerig van smaak.

Psst… Bestel ook onze bbq special! Van snelle, doordeweekse recepten tot low & slow gerechten. Lees meer.

Bij welke temperatuur moet je roken op de bbq?

De beste temperatuur om te roken is 110-130°C.

Kun je ook roken op een gasbarbecue?

Ik houd van vuurtjes stoken, maar woon in de stad in een blok met hoge huizen, dus een houtskool-bbq is helaas geen optie. Gelukkig kun je op een gas-bbq ook goed roken. Verwarm de gas-bbq voor en zet dan eventueel de helft van de bbq-branders uit voor het roken van grotere stukken vlees, vis en groenten. Volg verder de instructies voor de houtskool-bbq.

Gebruik ook voor de grotere stukken hout een aluminiumbakje dat je op het rooster aan de hete kant van je bbq legt. Leg het niet direct op de roosters, de as zal dan in je gasbranders belanden.

Je zult soms eerst even de bbq moeten opstoken om het hout aan het smeulen te krijgen. Leg vlees, vis of groente zo veel mogelijk weg van de branders.

Welke houtsoort kies je voor het roken op de bbq?

Appelhout

Varken, lam, gevogelte, wild en groeten.

Beuk

Rund, varken, lam, gevogelte en groenten.

(Red) ceder

Rund en wild

Eikenhout

Rund, varken, gevogelte, vis en groenten.

Kersenhout

Rund, varken, lam, gevogelte, wild en groenten.

Hickory

Rund, varken en gevogelte.

Lees ook: groente voor op de bbq: alle recepten en ideeën om lekker af te wisselen

hoe vlees roken bbq
Unsplash