pompoen in de oven bereiden: alles wat je moet weten

Pompoenseizoen! En dus draaien we de oven aan, want wil je fluffy, zoete pompoen met donkere gekaramelliseerde randjes, dan is pompoen in de oven bereiden the only way to go!

Wanneer de herfst en winter aanbreken en sappige tomaten en courgettes plaatsmaken voor pompeuze pompoenen, dan weet je wel hoe laat het is: oven aan en gaan met die banaan, uh… pompoen! Er is weinig lekkerder dan het oranje vruchtvlees dat extra zoet smaakt nadat de pompoen in de oven is bereid.

Voor veel van ons is het bereiden van pompoen in de oven een fluitje van een cent en misschien zelfs een open deur. Wist je bijvoorbeeld dat je een pompoen, in zijn geheel, dus ook niet geschild, in de oven kunt roosteren en hij perfect zacht wordt? Mocht je nou nog nooit pompoen in de oven hebben bereid, of hij keer op keer te hard is, te donker, of juist veel te zacht – dan delen we in dit artikel onze beste tips.

Oh, dáárom is een pompoen zo lekker zoet

Het diepe oranje vruchtvlees is zetmeelrijk. Zodra de pompoen wordt geoogst, blijft hij 10 tot 14 dagen liggen om te “rijpen” voordat hij verkocht en gegeten wordt. Tijdens dit proces zet de plant zetmelen om in suikers, waardoor de pompoen rijker en smaakvoller wordt.

Smaakvolle geroosterde pompoen begint bij de aankoop

Hele, verse pompoen is stevig en kan tot drie maanden meegaan als je hem op een koele, droge plek bewaart. Hoewel het lastig kan zijn om te bepalen of de pompoen rijp is, moet je op zoek gaan naar een exemplaar dat zwaar aanvoelt, stevig is en hol klinkt als je erop klopt. Laat beschimmelde of gekneusde pompoenen alsjeblieft liggen.

Pompoen uit de vriezer?

Blokjes bevroren pompoen is natuurlijk superhandig: je hoeft niet te schillen, te ontpitten of te snijden. Daarom kan, afhankelijk van je gerecht, pompoen uit de vriezer een goed alternatief zijn. Maar let op: het invriezen zorgt ervoor dat water uitzet en ijskristallen vormen die de celwanden doorboren. Als je de pompoen ontdooit, komt er water vrij, waardoor de pompoen zompig wordt.

Voor krokante, geroosterde pompoen of gerechten waarbij je de vorm wil behouden, kun je beter verse pompoen gebruiken. Maar als je een soep, puree of ander gerecht maakt waarbij de structuur niet zo belangrijk is, werkt de diepvriesvariant prima.

Wil je zelf pompoen invriezen? Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd hem in blokjes van 2,5 cm. Leg de blokjes plat op een met bakpapier beklede plaat/bord en plaats in de vriezer. Zodra ze bevroren zijn, kun je ze in een diepvrieszakje bewaren zodat ze minder ruimte innemen.

Pompoen in de oven bereiden: zo doe je dat

Roosteren is dé manier om pompoen te bereiden. Je krijgt namelijk een knapperige, gekaramelliseerde buitenkant en een zijdezachte, fluffy binnenkant. Bovendien verdiept de smaak van de pompoen in de oven. Zijn zoete, hartige tonen komen naar voren. Hoe dat werkt? Roosteren concentreert de smaak door vocht te verdampen en complexe koolhydraten om te zetten in suikers, die vervolgens karamelliseren.

1. Stap voor stap

Om pompoen te snijden, begin je met het wegsnijden van de boven- en onderkant. Houd de pompoen vast en schil de schil met een scherpe dunschiller – in veel gevallen kun je de schil laten zitten, want die is hartstikke eetbaar.

Als de pompoen zo keihard is dat schillen een serieuze krachttraining wordt, pak dan een gekarteld mes of geef hem een korte opwarmronde in de magnetron. Leg de pompoen in een magnetronbestendige schaal met een beetje water (2 eetlepels per 450 gram pompoen) en verwarm hem op hoog vermogen in intervallen van drie minuten. Voor je het weet, is hij een stuk makkelijker te hanteren!

Snijd de pompoen in de lengte doormidden en verwijder de pitten en de draderige pulp met een lepel. De pitten kun je weggooien of apart houden om te roosteren. Snijd de pompoen nu in blokjes, parten of grote kwarten. Net wat het beste past in je recept.

2. Beste temperatuur voor het roosteren van pompoen

Wij vinden een temperatuur tussen 200ºC en 220ºC het beste voor het roosteren van pompoen. Het brengt de zoetheid naar voren en zorgt voor licht knapperige randen en een zachte binnenkant.

3. Beste vetten om mee te roosteren

Elke neutrale olie— zoals zonnebloemolie of arachideolie —werkt prima, maar voor een extra smaakvol resultaat raden we olijfolie aan. Er is geen reden om je zorgen te maken over het roosteren met olijfolie op hoge temperatuur. Andere goede opties zijn boter, ghee en kokosolie.

4. Hoe lang heeft de pompoen nodig in de oven?

Elke oven is anders, net zoals elke pompoen een ander gewicht heeft. Maar reken op minimaal 25 minuten.

Wat je met die geroosterde pompoen maakt? De 28 allerlekkerste pompoen recepten + tips van de redactie

Getty Images