perfecte banketbakkersroom

Een taartvulling van rijke, lobbige, lichtgele banketbakkersroom is geweldig. Banketbakkersroom of crème pâtissière is dikke crème van melk, eidooier, vanille, maïzena of bloem, suiker en boter.

DIT IS EEN GOED BASISRECEPT

Laat 1 vanillestokje + de eruitgeschraapte zaadjes trekken in 500 ml melk. Breng de melk tegen de kook aan, haal van het vuur en laat ± 20 min. trekken tot je een volle vanillesmaak hebt.

Klop 100 g suiker, 40 g maïzena of bloem en 6 eidooiers goed in een ruime kom. Het mengsel moet egaal zijn, zonder klontjes. Klop eerst eenderde van de vanillemelk met een garde door het eimengsel in de kom. Doe dan de rest van de melk erbij en giet alles terug in de pan. Breng op laag vuur al kloppend met de garde aan de kook. Klop steviger naarmate de crème dikker wordt, dan krijg je geen klontjes. Laat al kloppend nog een paar minuten koken of tot het mengsel goed dik is.

Neem de pan van het vuur en laat ± 5 min. afkoelen. Roer 30 g boter in klontjes erdoor. Giet de massa dan in een kom (zonder over de bodem van de pan te schrapen om klontjes te voorkomen).

Dek af met plasticfolie en duw de folie tot op het oppervlak van de room, dan krijg je geen vel. Laat afkoelen en zet in de koelkast. Klaar!

Toch klontjes? Duw de nog warme banketbakkersroom door een fijne zeef. Eenmaal koud is de room moeilijker te zeven.

Gebruik banketbakkersroom in de Tarte Tropézienne uit delicious. 6-2017

Productie en tekst: Culinaire redacte delicious.

banketbakkersroom