perfect frituren in een pan

Er gaat niets boven het goudbruine krokante laagje dat je alleen maar krijgt als je iets helemaal in hete olie onderdompelt. En hoe teleurstellend is het als er een zompig vet geval op je bord belandt of dat iets van buiten verbrand is en vanbinnen nog niet gaar. Hoe frituur je nu perfect?

Iets om echt een keer in de frituurpan te gooien: spruitjes!

Vet

Alles begint bij het vet. Kies voor vet dat goed hoge temperaturen kan verdragen. Neem bijvoorbeeld arachide-olie, druivenpitolie of speciale frituurolie. Doe je dat niet dan verbrandt het vet tijdens het frituren en dat proef je. Verbrande olie is bovendien ongezond. Als je olie meerdere keren wilt gebruiken, moet je hem na gebruik zeven. Gooi olie die onaangenaam ruikt weg.

Frituren in pan: welke gebruik je?

Gebruik om te frituren een frituurpan, zodat je de temperatuur goed kunt regelen. Heb je geen frituurpan, gebruik dan een ruime, zware braadpan, liefst van gietijzer. Dan schommelt de temperatuur tijdens het frituren het minst en krijg je het beste resultaat. Gebruik een keukenthermometer om de temperatuur te controleren.

Temperatuur bij frituren in een pan

Frituren in een pan doe je meestal op een temperatuur tussen 160-200°C. Een lagere temperatuur gebruik je voor grote ingrediënten die gaar moeten worden. Kleinere of gare ingrediënten kunnen op een hogere temperatuur worden gefrituurd.

Als je olie een te lage temperatuur heeft, vormt het korstje zich te langzaam en wordt wat je aan het frituren bent te vet. Frituur je te heet, dan verbrandt de buitenkant voordat de binnenkant gaar is.

Wat bruist er?

Als je iets gaat frituren in een pan, gaat het vet bruisen. Dat is het water dat als stoom vrijkomt van het oppervlakte van je ingrediënt terwijl de korst wordt gevormd.

2x bakken

Friet bak je het beste twee keer. De eerste keer op lage temperatuur om de aardappel te garen en een laagje te vormen dat straks mooi knapperig bakt. De tweede keer bak je op hogere temperatuur zodat er snel een knapperig korstje ontstaat.

Altijd een goed idee: citroenpudding met pistachekruimels

frituren
FOTOGRAFIE: ERIC VAN LOKVEN